Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

3 juni 2009

Kassavablast ger getter skydd mot parasitmask

Kassavaplantans blast kan bli ett viktigt foder till idisslare i tropikerna. En avhandling av Seng Sokerya från SLU visar att bladverket hämmar en vanlig inälvsparasit hos getter samtidigt som det är ett mycket proteinrikt foder.

Rotknölar från kassava, som även kallas maniok, är stapelföda på många håll i tropikerna. I Kambodja har odlingen av kassava ökat kraftigt under senare år sedan de stärkelserika rotknölarna även började användas för bioenergiframställning (etanol). Därmed produceras också stora mängder proteinrik bladmassa som skulle kunna användas som djurfoder.

I matlagning kokas växten innan förtäring då den annars kan orsaka blåsyraförgiftning. Idisslare tål dock att äta växten rå, och Seng Sokerya har i sitt doktorsarbete genomfört olika utfodringsförsök för att bedöma kassavablastens fodervärde för getter.

Försöken visar att kassavafodrets goda näringsvärde har en gynnsam inverkan på djurens hälsa. Dessutom har fodret en egenskap som gör det särskilt värdefullt i tropikerna – det hämmar en av de allvarligaste inälvsparasiterna i Sydostasien, nematoden (rundmasken) Haemonchus contortus. Effekten var tydligast när fodret hade ensilerats, en konserveringsmetod som också ökar fodrets hållbarhet. Nästa steg i forskningen är undersöka varför ensileringen förbättrar fodrets nematodhämmande egenskaper och att genomföra praktiska försök hos jordbrukare.

—————————–

Seng Sokerya, inst. för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap, SLU, försvarar sin avhandling The effects of cassava foliage (Manihot esculenta) on gastrointestinal parasites of small ruminants in Cambodia.

Tid: Fredag den 5 juni 2009, kl. 13.00
Plats: Ettans föreläsningssal, Klinikcentrum, Ultuna, Uppsala
Opponent: Dr. Herve Hoste, UMR-INRA, Toulouse, Frankrike

Mer information:
Seng Sokerya, 018-67 11 87, Seng.Sokerya@bvf.slu.se, ssokerya@celagrid.org
Seng Sokerya besvarar frågor på engelska.

Frågor kan också ställas till Johan Höglund, 018-67 41 56, Johan.Hoglund@bvf.slu.se

Länk till pdf med den fullständiga avhandlingen:
http://diss-epsilon.slu.se/archive/00002010/

Andra länkar:
http://pv.bvf.slu.se/
http://www.celagrid.org
http://www.swepar.se

Detta och övriga pressmeddelanden från SLU: http://www.slu.se/page.cfm?page=102

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera