Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

28 maj 2009

Sortskillnader för äppelallergier

Allergenet i björkpollen liknar ett protein som finns i äpplen. Allergiska personers antikroppar mot björkpollen reagerar därför ofta även på proteinet i äpple, Mal d 1. Det är endast råa äpplen som allergikerna måste undvika, eftersom allergenet är värmekänsligt. Allergin yttrar sig som intensiv klåda i munnen och halsen.

Vid SLU i Balsgård har man karakteriserat svenska äppelsorter för att se hur allergena de är. Det visade sig att exempelvis Gyllenkroks Astrakan och Åkerö från Gripsholm hade höga halter medan Mio, Boskoop och Gloster fanns bland de sorter som hade låga halter. Nummersorten B0654 (Allgott) hade mycket låga halter. Denna sort har nu planterats på flera platser i hela Sverige för att man ska kunna utvärdera odlingsegenskaperna.

I en pilotstudie fick 20 allergiska barn och ungdomar äta skalade och oskalade bitar av två äppelsorter, utan att veta vilken sort de åt. Det visade sig att Allgott gav färre och mildare symptom är den vanliga sorten Discovery.

Skalen innehåller betydligt mer allergen än fruktköttet i samtliga sorter. Studierna pekar också på att nyskördade äpplen generellt innehåller mindre allergen och att halterna förändras åt olika håll i olika sorter efter lagring. Efter en till två månader i lager med extra låg syrehalt blev de lagrade äpplena mindre allergena än i vanligt kyllager. Odlingssätt och skördetid var också avgörande för innehållet av Mal d 1. Om sorten Aroma skördades vid optimal skördetid var halterna lägre än om de plockades tio dagar senare.

Kontaktinformation
Helena.Persson@ltj.slu.se, 040-41 55 21, Hilde.Nybom@ltj.slu.se, 044-26 58 02

Växtförädling – hortikultur, Balsgård
http://www.ltj.slu.se/balsgard/

Äpplen för allergiker, Viola Trädgårdsvärlden 10/2009 sid. 20

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera