Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

19 maj 2009

Bra grovfoder tillräckligt för tävlande hästar

Tävlande hästar behöver inte äta stora mängder kraftfoder, till exempel havre, för att kunna prestera. Det är fullt tillräckligt med ett bra grovfoder (hö eller hösilage) för att ge hästen tillräckligt med näring och energi visar ny forskning vid SLU.

Genom att i huvudsak fodra hästen med grovfoder kan man dessutom undvika negativa effekter. Stora kraftfodergivor har visat sig ge såväl kolik, magsår, muskelproblem som beteendestörningar hos hästarna.

Agronom Malin Connysson vid SLU på Wången har gjort studier för en licentiatavhandling. Forskningen gjordes på varmblodiga travhästar i full träning på Travskolan Wången i Jämtland.

– Hästar är gräsätare och därför anpassade för att äta stora mängder grovfoder. Men för att tillgodose högpresterande hästars energibehov utfodras de ofta med stora mängder kraftfoder, vilket kan ge orsak till en rad olika problem, säger Malin Connysson.

– Det är därför intressant att visa hur högpresterande hästar påverkas om en större andel av foderstaten består av grovfoder.

Det finns tidigare studier som tyder på att hästar som bara äter grovfoder blir tyngre än hästar som delvis äter kraftfoder och att den extra kroppsvikten skulle påverka prestationen negativt. För de flesta hästar innebär dock tävling att de får flera timmars fasta i samband med transport och vistelse på tävlingsplatsen.

I Malin Connyssons första studie blev hästarna 3 kg tyngre när de bara åt grovfoder än när de åt både havre och grovfoder. En ordinär travhäst väger cirka 450 -500 kg.

Under fasta förlorade hästarna 2,6 kg mer vikt när de hade ätit bara grovfoder vilket tyder på att den lilla extra kroppsvikten snabbt försvinner när hästen inte äter, till exempel innan en tävling. Hästarna behöll däremot sin vätskebalans bättre under fasta då de innan hade ätit bara grovfoder. Detta tror Malin Connysson beror på att hästarna kan använda det extra vattnet i grovtarmen.

Ett grovfoder som har ett så högt energiinnehåll att det räcker för att försörja en travhäst som tränar hårt måste skördas tidigt. Ett sådant foder har ofta också ett högt proteininnehåll. Om hästen får mer protein än den behöver för muskelbyggnad med mera så bryts överskottsproteinet ner och används som energi.

I den andra studien, som ingår i Malin Connyssons licentiatavhandling, jämfördes två grovfoder med olika proteininnehåll där det ena fodret låg högt över rekommendationen.

De olika proteininehållen i grovfodret påverkade inte prestationen negativt under hårt arbete, varken när det gällde puls eller mjölksyra. Hästarna omvandlade helt enkelt överskottet av protein till mer energi.

Malin Connysson håller sin licentiatföreläsning 20 maj 2009 kl 13.15 i sal L i undervisningshuset vid SLU i Uppsala.

Titeln på hennes avhandling är Fluid Balance and Metabolic Response in Athletic Horses Fed Forage Diets

Kontaktinformation
För mer information: Malin Connysson 0736-26 15 27 eller 0640-17 431 malin.connysson@wangen.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera