Artikel från Karlstads universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

23 april 2009

Nu blir trådlösa nätverk trådlösa på riktigt

Trådlösa nätverk är smidigt. Men det är svårt att bygga stora trådlösa nätverk. Varje trådlös uppkopplingspunkt behöver, trots namnet, en kabel med uppkopplingen mot internet. Det gör det svårt och dyrt att skapa trådlösa nätverk i glesbygd eller att täcka till exempel en hel stad. Men de problemen håller Andreas Kassler, professor i datavetenskap vid Karlstads universitet, tillsammans med sin forskargrupp på att lösa.

Forskningen har pågått ett par år vid universitetet. Nu har den väckt uppmärksamhet bland externa finansiärer. Deutsche Telekom Laboratories går in med 500 000 kronor nästa år. Pengarna ska användas för att testa den nya tekniken och för fortsatt forskning om hur den kan användas för telefoni över nätet, IP-telefoni.

– Vi forskar på helt trådlösa uppkopplingspunkter, eller Mesh-noder. Alltså punkterna där användaren kopplar upp sin dator mot internet. En av uppkopplingspunkterna måste förstås vara ansluten till internet med en kabel, men sedan kan den trådlöst kommunicera med alla andra noder i nätverket.

Det handlar alltså om ett nytt sätt att använda befintlig teknik. Och det görs i kombination med en mjukvara som forskarna just nu utvecklar. Idag finns problem när uppkopplingspunkter i nätverk ska kommunicera med varandra. Kapaciteten i näten minskar snabbt eftersom uppkopplingspunkterna har svårt att kommunicera med flera punkter samtidigt. Det problemet ska försvinna.

– I varje Mesh-nod kommer det finnas flera nätverkskort som kan kommunicera på flera olika frekvenser samtidigt. Det gör att man har lika bra kapacitet var man än befinner i sig i nätverket.

Resultatet blir ett nätverk som är enkelt att bygga sett till hårdvaran. Mesh-noderna är bara att placera ut och driva med exempelvis batterier. Sedan gör mjukvaran att kapaciteten och hastigheten i nätet bli bättre än dagens trådlösa nätverk.

– Tele- och internetoperatörer är intresserade av tekniken eftersom det blir billigare att bygga nät. I slutändan borde det även innebära lägre kostnader för användaren, säger Andreas Kassler

I år inleds testerna av den nya tekniken. Hus Vänern på Karlstads universitet är först ut och därefter vill Deutsche Telekom Laboratories testa i en riktig stadsmiljö i Berlin.

– I Berlin kommer vi att testa hur tekniken fungerar för IP-telefoni som exempelvis Skype.

Kontaktinformation
För mer information kontakta gärna professor Andreas Kassler, tel 054 700 21 68 eller 0706 841 901, e-post: Andreas.kassler@kau.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera