Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

26 mars 2009

Hampbetong till husbygget

När man kombinerar hampa med kalk och cement får man ett sammansatt byggmaterial som kallas hampbetong.

Det är ett material med många fördelar, t.ex. bra termisk och akustisk isoleringsförmåga och liten miljöpåverkan, men det måste kombineras med en bärande trästomme när man bygger väggar. Det kan också användas till takisolering och som golvmaterial.

Paulien de Bruijn vid SLU i Alnarp har i sitt licentiatarbete funnit att oseparerat hampmaterial, som innehåller både vedämnen och fibrer, ger lika bra byggmaterial som den hampbetong som nu tillverkas i Frankrike och England av enbart vedämnen från hampstjälkens mitt. Hon testade olika bindemedelsblandningar med avseende på mekaniska egenskaper, vattenupptagning och frostbeständighet, och fann bland annat att mer cement i blandningen ökade den mekaniska hållfastheten. I övrigt var skillnaderna små.

I Sverige har vi i dagsläget hampodlingar men inte någon beredningsindustri för att skilja vedämne och fibrer åt. De här resultaten öppnar nya vägar för att ändå tillverka hampbetong.


Text: Nora Adelsköld

Kontaktinformation
Paulien de Bruijn, Paulien@ltj.slu.se

040-41 52 24

Lantbrukets byggnadsteknik, http://www.ltj.slu.se/5/index.html

Lic.avhandlingen, http://diss-epsilon.slu.se/archive/00001913/01/Lic_kappan_PdB.pdf

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera