Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

25 mars 2009

Nytt sätt att framställa elektroniska komponenter kan ge billig och flexibel elektronik

Böjbara bildskärmar och billiga solceller kan bli verklighet genom forskning och utveckling inom organisk elektronik. Fysiker vid Umeå universitet har nu utvecklat en ny och enkel metod för att framställa billiga elektroniska komponenter.

– Metoden är enkel och kan därför vara intressant för en framtida tillverkning av billig elektronik på löpande band, säger fysikern Ludvig Edman.

Organisk elektronik är ett snabbt expanderande forskningsområde som lovar spännande och viktiga tillämpningar som exempelvis böjbara bildskärmar och billiga solceller. En attraktiv egenskap är att de organiska elektroniska materialen kan bearbetas från en lösning.

– Det gör det möjligt att måla ut tunna filmer med elektroniska material på flexibla ytor som papper eller plast, berättar Ludvig Edman.

Elektroniska komponenter med olika funktioner går sedan att skapa genom att filmen mönstras till en önskad struktur. Hittills har det visat sig vara problematiskt att genomföra mönstringen på ett enkelt sätt utan att förstöra de elektroniska egenskaperna hos det organiska materialet.

– Vi har nu utvecklat en metod som gör det möjligt att skapa mönster på ett effektivt och skonsamt sätt. Med det mönstrade organiska materialet som bas har vi lyckats tillverka väl fungerande transistorer, fortsätter Ludvig Edman.

En tunn film av ett organiskt elektroniskt material, en så kallad fulleren, stryks först ut på en önskad yta. De delar av filmen som man vill ha kvar exponeras direkt via belysning med laserljus. Därefter går det att framkalla hela filmen genom att skölja den med ett lösningsmedel. Ett väldefinierat mönster framträder sedan där laserljuset träffade ytan.
En viktig fördel med den demonstrerade mönstringsmetoden är att den både är enkel och skalbar, vilket innebär att den kan vara av intresse för en framtida tillverkning av billig och flexibel elektronik i en löpandeband-process.

Övriga forskare som har varit med och utvecklat metoden är Andrzej Dzwilewski och Thomas Wågberg.

Resultaten presenteras i facktidskriften Journal of the American Chemical Society (2009, 131, 4006-4011)

Kontaktinformation
För mer information, kontakta:
Ludvig Edman, lektor i fysik
Telefon: 090-786 57 32
Mobil: 070-2321240
E-post: ludvig.edman@physics.umu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera