Artikel från Högskolan i Kalmar

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

12 januari 2009

Ett steg närmare tryggare narkos

Att patienten vaknar upp ur narkos under pågående operation är ett allvarligt problem som dessvärre förekommer i operationssalen då och då. Just nu pågår forskning kring “smarta material” som gör det möjligt för narkosläkaren att kontinuerligt följa nivån av narkosmedel i blodet hos patienten och förebygga dessa oplanerade, och för patienten mycket obehagliga, uppvaknanden.

I ett projekt som genomförs i samarbete mellan Högskolan i Kalmar, HortResearch på Nya Zeeland och brittiska Cranfield University tar forskarna fram och testar “smarta material” för detta användningsområde. Materialen är plaster med förmåga att känna av specifika substanser, i detta fall narkosmedlet propofol.

Tekniken kallas på engelska “molecular imprinting” och är en avgjutningsteknik på nanonivå där specifika molekyler gör avtryck i ett plastmaterial. Plasten minns därmed molekylen och kan användas i en så kallad biosensor för att kontinuerligt “känna av” den önskade substansen.

Metoden utvecklas vidare av ett brittiskt företag i Cambridge som är specialiserade på biosensorer och används nu också i kliniska studier. Den första artikeln som mer ingående beskriver hur dessa material fungerar publicerades förra veckan i den ansedda tidskriften Journal of Molecular Recognition.

Doktoranden Miruna Petcu, som i september disputerade med sin avhandling vid Högskolan i Kalmar, har varit anställd hos HortResearch under sin forskarutbildning och arbetat med metoden.

Hennes handledare i Kalmar, professor Ian A Nicholls, säger skämtsamt att resultaten av arbetet blir tydligt för alla i operationssalen, förutom patienten, som sover och inte märker någonting.

-Detta är ett gott exempel på hur avancerade material och analysmetoder kan bidra till att förbättra morgondagens hälso- och sjukvård. Dessutom är det ett tydligt exempel på att Kalmarforskarna tillhör forskningsfronten inom området bioteknologi/materialutveckling, säger Ian A Nicolls.

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Professor Ian A Nicolls
Naturvetenskapliga institutionen
Tel: 070-757 6868
ian.nicholls@hik.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera