Artikel från Formas
20 februari 2008

Tusentals svenskar allvarligt magsjuka genom maten. Nya rön i Miljöforskning.

Årligen drabbas tusentals svenskar av allvarliga maginfektioner orsakade av den dagliga maten enligt forskare vid Statens Veterinärmedicinska Anstalt. Rönen presenteras i senaste numret av tidskriften Miljöforskning.

Salmonella, Campylobakter och EHEC sprids från smittade djur, via slakten fram till livsmedelsdiskarna och in på matborden. Smittan kan också överleva länge i marken. Den kan spridas vid kraftiga regn och bevattning av grödan som i sin tur så småningom hamnar på matbordet. Klimatförändringarna med ökade regnmängder gör att problemen förväntas bli allt större. Nu bedrivs forskning för att bekämpa denna spridning.

I Miljöforsknings temanummer om veterinärforskning Kunskap om djur bästa försvar rapporteras också om senaste rön när det gäller antibiotikaresistens, fågelinfluensa samt likhet mellan människa och hund. Miljöforskning ges ut av Forskningsrådet Formas.

Kontaktinformation
Beställ Miljöforskning nr 1/2008 från Forskningsrådet Formas. www.formas.se

Tidigare publicerade artiklar finns på http://miljoforskning.formas.se

Kontakt:
Birgitta Bruzelius
08-775 4011
birgitta.bruzelius@formas.se

Kerstin Franklin
08- 775 40 45
kerstin.franklin@formas.se

Forskningsrådet Formas
Miljöforskning
Box 1206
111 82 Stockholm

Senaste Nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera