Artikel från Formas

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

9 oktober 2007

Bland skötar, kobbar och korNy bok från Forskningsrådet Formas

Jordskorpan stelnade, bergskedjor veckades, vulkaner härjade och malmfält uppstod. Livet vandrade in igen efter inlandsisen, växter och djur koloniserade öarna och den fiskande människan byggde sig skydd vid goda fångstplatser. Så skapades “vår” skärgård visar Lenn Jerling och Urban Nordin i Formas nya bok Bland skötar, kobbar och kor. De ger också en inblick i hur dagens skärgårdsbor klarar att leva under vad många menar kärva villkor.

Stockholms skärgård är unik och det finns endast några få liknande skärgårdar i världen – den i Nordamerika, runt Grönland, västra Skottland och i södra Chile. Ihop med Skärgårdshavets, Åbos och Ålands skärgårdar är detta ett av världens mest örika områden.

– Ambitionen med den här boken är att ge en översikt över skärgården även om den ena ön inte är den andra lik. Det är stor skillnad mellan Gamla stan, Lidingö, Vaxholm, Dalarö och Långviksskär, säger växtekologen professor Lenn Jerling, en av bokens två författare.

– Skärgården flyttar sig också över tiden och öarna växer på grund av landhöjningen. Närke som var skärgård under stenåldern kan inte räknas dit idag. Infrastrukturen påverkar också vår uppfattning om vad skärgård är. Djurö och Värmdö kan väl knappast klassificeras som skärgård idag då de allt bättre kommunikationerna gjort dessa öar till satelliter på pendlingsavstånd till andra delar av Stockholmsregionen.

Författarna visar hur skärgården är en del av en större värld, som även den utsätts för förändringar. Några påverkar skärgården och skärgårdsborna direkt, som när sillen går till på västkusten och konkurrerar ut strömmingen som basföda eller mer indirekt när kronan inför ett hotande världskrig köper in många öar och gör om dem till befästningar mot ett hotande anfall från havet. Eller då samma öar på grund av en förändrad hotbild kan komma att säljas ut till högstbjudande.

Boken vänder sig till skärgårdsbor och till dem som vill ha mer kunskap om varför och hur skärgården har bildats. Författarna Lenn Jerling och Urban Nordin är forskare och lever och granskar livets anpassning till skärgårdens speciella krav.

Bland skötar, kobbar och kor, 300 s., ill., kostar 295 kronor inkl moms och kan beställas i Formas nätbokhandel www.formas.se eller från Kundtjänst Formas, tel 08-690 9522, fax 08-690 9550, e-post: formas.ldi@liber.se.

För recensionsexemplar kontakta Maria Guminski, maria.guminski@formas.se, 08-775 40 08.

Boken finns att köpa i Formas monter B06:82 på Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg. Författarna signerar boken torsdag 27/9 klockan 10.30-11.00 och 15.00 – 15.30 samt fredag 28/9 klockan 10.00 -10.30 och 15.00-15.30.

Kontaktinformation
För mer information:
Informationssekreterare Jonas Förare, jonas.forare@formas.se, 08-775 4004, 0705 53 40 04
Presschef Emilie von Essen, eve@formas.se, 0733 50 31 61

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera