Artikel från Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

16 februari 2007

Felaktig läkemedelsanvändning skapar onödigt lidande

Felaktig läkemedelsanvändning skapar onödigt lidande och kostar samhället miljardbelopp. Många patienter använder sina läkemedel på ett felaktigt sätt och får därför inte bästa nytta av sin behandling, ett stort problem som både skapar onödigt lidande och stora samhällskostnader i form av extra läkarbesök, sjukhusvård och sjukskrivningar.

Den 21-24 februari 2007 samlas för första gången i Sverige merparten av Europas främsta forskare läkemedelsanvändning för en konferens på Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap i Göteborg. Deltagare kommer även från USA, Brasilien och Australien. Arrangör är Pharmaceutical Care Network Europe (PCNE), ett
internationellt nätverk av främst forskande apotekare. Se www.pcne.org

De över 70 forskarna på konferensen kommer att arbeta tillsammans i workshops, för att söka utveckla metoder och lösningar för en effektivare och säkrare läkemedelsanvändning.

-Tanken är att farmacevter i sina kontakter med kunder/patienter och i samverkan med läkare och annan sjukvårdspersonal tar ett större ansvar för en förbättrad läkemedelsanvändning, genom att bättre fånga upp och lösa medicineringsproblem, som otillräcklig effekt och biverkningar, under- och överanvändning, olämpliga läkemedelskombinationer och praktiska svårigheter, säger Dr. Tommy Westerlund, ordförande i PCNE.

Forskarkonferensen sponsras av Apoteket AB, Apotekarsocieteten, Astra Zeneca, Göteborgs Stad, Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap, SverigesFarmacevtförbund samt tyska apotekar-organisationen ABDA.

Läs mer om konferensen på http://pcne.vanmilconsult.nl/wc2007/index.htm

För mer information kontakta:
Tommy Westerlund, leg.apotekare, Med Dr, Ordförande Pharmaceutical Care Network Europe (PCNE)tel: + 46 (0) 42 12 52 50, + 46 (0) 707 12 45 43, mail tommy.westerlund@gmail.com

Kontaktinformation
Susanne Lj Westergren
Informatör
Telefon: +46 31 693 952
e-post: westergren@nhv.se
www.nhv.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera