Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

16 november 2006

Miljövänligt träskydd med linolja

Gran har tidigare inte gått att impregnera men nu kan nya produkter av gran se dagens ljus.


Raffinerad linolja kan användas för att tryckimpregnera granvirke industriellt utan negativ påverkan på miljön. Processen går ut på att fylla hålrummen i veden med den vattenavstötande oljan. Gran har tidigare inte gått att impregnera, men nu har Thomas Ulvcrona vid SLU i Umeå/Vindeln visat att tekniken fungerar även för detta träslag . Han har undersökt hur processen fungerar på alla typer av granvirke som finns i en trädstam och efter olika förbehandlingar, dvs. olika torknings- och vattenbehandlingsscheman.

Splintved (trädets yttre ved) har ett stort ursprungligt vatteninnehåll och är lättare att impregnera än kärnved (trädets inre ved). Splintveden påverkas också mindre av själva impregneringsprocessen. Effekten av impregneringen på virkets formbeständighet testades också. Det visade sig att mogen ved höll formen bäst, även när virket torkades före impregneringen. Linoljebehandlingen påverkade formbeständigheten positivt hos alla typer av virke och förbehandlingar, och tog också bort mycket av de naturligt förekommande variationerna rörande krympning och svällning mellan vedtyperna.

Det finns sedan tidigare flera olika sätt att impregnera virke, men de är inte miljövänliga. Linoljeimpregneringen kan på sikt ge nya produkter, exempelvis rötbeständiga granpaneler till trähus, tror Thomas Ulvcrona. Han fortsätter att forska kring miljövänligt träskydd, främst om hur man bäst ska kunna styra träråvaran genom den industriella produktionskedjan fram till önskad nivå av träskydd.

Kontaktinformation
Thomas.Ulvcrona@esf.slu.se, 0933-615 73
Avhandlingen: http://diss-epsilon.slu.se/archive/00001214/

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera