Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

16 november 2006

God gen gör skinkan mör

Det svenska grisköttet kommer oftast från grisar med en speciell gen, som styr flera egenskaper. Grisar med denna så kallade RN-gen växer fort och ger saftigt och mört kött. Det kan förhoppningsvis uppväga att detta kött krymper mer efter tillagning.

Svenskt griskött kommer oftast från grisar med inslag av Hampshireras som har en speciell gen, den så kallade RN-genen. Vid institutionen för livsmedelsvetenskap har man gjort flera studier för att undersöka hur RN-genen verkar. RN-bärande grisar växer fort och ger saftigt och mört kött, som dock har sämre vattenhållande förmåga än kött från grisar som inte bär genen.

I andra länder som har Hampshirerasen i sin slaktsvinsproduktion, till exempel Frankrike och Danmark, har man valt att avla bort RN-genen. I Sverige har branschen kommit fram till att det är mer positivt att denna gen finns kvar i våra grisar. Även fortsättningsvis kommer vi därför att ha saftigt och mört kött från grisar som vuxit snabbt och haft högt köttinnehåll i slaktkroppen. De större förlusterna vid lagring och tillagning kan förhoppningsvis vägas upp av den godare slutprodukten.

Kontaktinformation
Lotta.Enfalt@lmv.slu.se, 018-67 16 41

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera