Artikel från Formas

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

31 maj 2006

Ny bok från Formas:Forskare och praktiker om FÄRG LJUS RUM

Färgerna och ljuset formar vår upplevelse av rummet och är därför avgörande för arkitekturen. Utan ljus inga färger och utan färgkontraster ingen möjlighet att visuellt uppfatta rum. Vissa menar att färgval handlar om smak medan andra att det är konstnärlighet som är avgörande. Men för att skapa en miljö där färg, ljus och rum samverkar och skapar mervärden, krävs mer än konstnärlig fingertoppskänsla. Det krävs reflektion, kunskap och forskning.

Denna antologi med sjutton olika artiklar presenterar aktuella forskningsresultat och erfarenheter från praktiskt projekteringsarbete. Bredden på ämnesområden och infallsvinklar är också stor.

Boken vänder sig i första hand till arkitekter och andra som professionellt arbetar med utformning av rum i olika typer av byggnader. Tonvikten ligger på samspelet mellan färg, ljus och rum inne i byggnader, men här finns också utblickar mot bland annat exteriör byggnadsgestaltning, bildkonst och frågor som berör begreppen färg, ljus och rum. Forskningsresultaten presenteras utifrån olika infallsvinklar tillsammans med reflektioner från praktiskt arbete.

Färg, ljus och rum förutsätter varandra och samverkar så att vi endast med svårighet kan särskilja dem som olika upplevelsekvaliteter, menar bokens redaktör Karin Fridell Anter Hon är arkitekt och teknologie doktor och har bland annat skrivit böckerna Färgen på huset (2003) tillsammans med Åke Svedmyr och Utvändig färgsättning (1997) tillsammans med Kristina Enberg, båda utgivna av Formas.

Boken “Forskare och praktiker om färg, ljus, rum” kostar 371 kronor inkl moms och kan beställas via Formas nätbokhandel www.formas.se eller från Kundtjänst Formas, tel 08-690 9522, fax 08-690 9550, e-post formas.ldi@liber.se.

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Ulla Save-Öfverholm, ulla.save@formas.se, 08-775 40 01, 073-656 20 21
Emilie von Essen, emilie.von.essen@formas.se, 08-775 40 08, 073-350 31 61

Recensionsexemplar kan beställas från Formas, maria.guminski@formas.se, tel 08-775 4008.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera