Artikel från Skogforsk
10 februari 2006

CTI sparar pengar och skonar vägnätet

Vid Utvecklingskonferensen 2006 presenterar Skogforsk resultat som visar att en ny däckteknik – CTI – ger många goda effekter för både samhällets och skogsbrukets ekonomi. Den största besparingen ligger i att skogsbrukets lagerkostnader kan halveras under tjällossningen. Besparingen beräknas till 450 miljoner kronor per år.

CTI – Central Tire Inflation – är ett system för att under färd minska ett fordons däcktryck och därmed öka framkomligheten på mjuka underlag, t.ex. på skogsvägar under tjällossning.

– CTI minskar slitaget på vägbanan, ökar bilarnas dragkraft och förlänger däckens livslängd. Dessutom minskar påfrestningen på förarens nacke, rygg och axlar tack vare lägre vibrationer när däcktrycket anpassas till underlaget, säger Paul Granlund, forskare på Skogforsk.

Den största besparingen för CTI ligger dock i en halvering av skogsbrukets lagerkostnader under tjällossningen. Besparingen beräknas till ca 450 miljoner kronor per år. Ett färdigmonterat CTI-system kostar 150000-200000 kronor.

Utvecklingskonferenserna äger rum i:
Umeå, Umeå Folkets Hus: 15-16 februari,
Sundsvall, Södra Berget: 22-23 februari,
Jönköping, Elmia: 1-2 mars,
Västerås, Aros Congress Center: 8-9 mars.

Kontaktinformation
Paul Granlund, Skogforsk. Tel: 018-18 85 71, 070-511 78 44.
Malin von Essen, pressansvarig. Tel: 018-18 85 76, 0706-30 68 67.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera