Artikel från Formas

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

11 april 2005

Svensk-finskt samarbete stärker skogsbruk och skogsindustri

Den 13 april presenteras den senaste forskningen inom programmet Wood Material Science and Engineering i samband med programmets årskonferens. Programmet är ett forskningssamarbete mellan flera finansiärer i både Sverige och Finland. Programmet ska stärka skogsbruket och den skogsråvarubaserade industrin i de båda länderna. Forskningsrådet Formas och VINNOVA arrangerar konferensen.

– Programmet ökar kunskapsbasen och stärker det internationella och tvärvetenskapliga forskningssamarbetet inom sektorn. Vi hoppas att det kan främja utvecklingen av skogsbruk och skogsråvarubaserade industrier samt samarbete i båda våra länder, säger Lisa Sennerby Forsse, huvudsekreterare på Formas.

På årskonferensen presenteras de senaste resultaten från de 16 svenskfinska forskargruppernas arbete, och samtidigt släpps den nya årsboken. Projekten spänner från skogsbruksmetoder till utveckling av nya produkter från vedråvara. Bland talarna märks Gudmund Vollbrecht från IKEA, Lars Gädda från företaget M-Real Oy samt Lena Paavilainen som är programkoordinator för Wood Material Science.

Programmet etablerades 2003 med en rad finländska och svenska FoU-organisationer samt medverkan av svenska och finska företag. Budgeten är cirka 20 miljoner euro. Programmet är indelat i två delar, en med grundläggande forskning och en med behovsmotiverad forskning och utveckling.

Konferensen hålls i Stockholm på Citykonferensen, Ingenjörshuset, Malmskillnadsgatan 46. För mer information se kalendariet på www.formas.se eller www.VINNOVA.se.

Kontaktinformation
Emilie von Essen, emilie.von.essen@formas.se; 0733 50 31 61
Hans-Örjan Nohrstedt, hans-orjan.nohrstedt@formas.se; 070-3975862
Eva Esping, eva.esping@VINNOVA.se; 08-473 31 53

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera