Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

11 april 2005

Ny avhandling visar möjlig väg mot billigare solceller

Jonas Malmströms avhandling tyder på att det går att tillverka tunnfilmssolceller billigare än i dag. Han har visat att ett av filmskikten på solcellen kan göras betydligt tunnare utan alltför stor förlust av verkningsgrad. Jonas Malmström lägger fram sin avhandling vid Uppsala universitet den 15 april.

Solceller omvandlar solljus till elektricitet och kan monteras till exempel på hustak. I dag är elektricitet från solceller dyr, men tekniken som bygger på halvledarmaterialet CIGS (kopparindiumgalliumdiselenid) är lovande för att sänka priset på solcellsel. I CIGS-solceller utgör CIGS en av fem mikrometertunna filmer på en glasskiva.

Målet med Jonas Malmströms avhandling är en bättre förståelse av hur CIGS-solceller fungerar. Med en bättre förståelse kan man optimera cellernas verkningsgrad och sänka tillverkningskostnaden. Jonas Malmström har särskilt undersökt hur CIGS-filmen kan göras ännu tunnare än dagens 1,5 mikrometer utan att verkningsgraden försämras alltför mycket.

Hans resultat visar att verkningsgraden kan ökas i solceller med 0,5 mikrometer tjocka CIGS-skikt genom att en av filmerna på glasskivan ersätts med zirkoniumnitrid och ett kontaktskikt av molybdendiselenid läggs till.

– Detta öppnar en ny möjlighet att tillverka högeffektiva CIGS-solceller med betydligt tunnare CIGS-filmer. Eftersom CIGS-filmen är det skikt som kostar mest kan det leda till sänkta tillverkningskostnader för CIGS-solceller totalt sett, säger Jonas Malmström.

Kontaktinformation
Jonas Malmström, tel: 018-471 72 50, mobil: 0706-79 04 23, e-post: jonas.malmstrom@angstrom.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera