Artikel från Formas

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

3 mars 2005

Ny omarbetad takstolsbok från forskningsrådet FormasEnkelt och bra hjälpmedel för dimensionering av takstolar

Nu är den äntligen här. Formas nya omarbetade handbok för dimensionering av spikade takstolar. Konstruktörer och tillverkare kan med hjälp av datorprogrammet räkna ut exakt vilken takstol som passar till viket hus, inklusive spikningsplåtar och antal spik. Arkitekter och byggkontrollanter kan med hjälp av boken enkelt skaffa sig en uppfattning om möjligheterna att klara en takkonstruktion

TAKSTOLSBOKEN redovisar några av de vanligaste takstolstyperna, deras geometri, ingående virken, maximala spännvidder, uppslagskraft och deformationer. Dessutom ges allmänna råd och tips.

TAKSTOLSBOKEN gavs ut första gången år 1993 och kompletterades 1999 med digitalt material anpassat till Windows. Boken blev snabbt slutsåld och har nu kommit ut i ny omarbetad upplaga. Utformning och innehåll överensstämmer i stort med tidigare utgåvor. Boken har anpassats till idag gällande version av Boverkets konstruktions-regler och datorprogrammet har byggts ut och anpassats till moderna versioner av de vanligaste operativsystemen. Detta medger betydligt exaktare beräkningar än tidigare versioner.

Boken ges ut av Formas förlag och kostar 371 kronor inkl moms. Den kan beställas från Liber Distribution, tel 08-690 9522, fax 08-690 9550 eller från Formas nätbokhandel www.formas.se.

Recensionsexemplar kan beställas från Maria Guminski,
maria.guminski@formas.se 08-775 4008

Kontaktinformation
Mer information:
Katerina Chrysogeni, katerina.chrysogeni@formas.se, 08-775 40 13

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera