Artikel från Karlstads universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

11 juni 2004

Lars Gårdfeldt ger ut helgonkalender

Lars Gårdfeldt, lärare och doktorand i religionsvetenskap vid Karlstads universitet, ger i dagarna ut en något kontroversiell bok om helgon och martyrer.

Boken har titeln “H.O.M.O – en helgonkalender”, där de fyra bokstäverna står för Helgon Och Martyrer Och vi andra. Tillsammans med fotografen Elisabeth Ohlson Wallin har Lars Gårdfeldt rest Europa runt och intervjuat och fotograferat homo-, bi- och transsexuella människor som idag lever sina liv på de platser där de medeltida helgonen levde. Några av de städer som duon har besökt är Minsk, Sarajevo, Paris och Rom.

Boken är en del av Lars Gårdfeldts avhandlingsarbete, som bland annat rymmer en analys av hur teologin kan konstrueras för att inkludera homo-, bi- och transsexuella.

– I denna del av avhandlingen studerar jag ett urval helgonlegender som alla har gemensamt att de skildrar helgon vars liv varit gränsöverskridande och annorlunda, berättar Lars Gårdfeldt.

– Jeanne D’Arc var till exempel en bondflicka som på 1400-talet iklädde sig vapenrustning, klippte sig i mansfrisyr, red i herrsadel och anförde den franska armén. Hennes liv liknar de liv som dagens transsexuella killar lever, det vill säga personer som fötts med kvinnokön men som identifierar sig som män. Jeanne D’Arc porträtteras i vår helgonkalender av tre killar som en gång föddes som flickor, men som nu är killar fullt ut.

Lars Gårdfeldt är född och uppvuxen i Värmland. Innan han kom till Karlstads universitet arbetade han som präst i Svenska kyrkan i Göteborg. Hans doktorsavhandling går under arbetsnamnet “Mindervärdig eller likvärdig – teologiska förståelser av homosexuella” och beräknas vara klar om ett par år. I den kommer essäerna om helgonens liv och de personer som i kalendern porträtterar helgonen att kompletteras med en vetenskaplig analys. Avhandlingen innehåller även studier av den så kallade bota-homo-rörelsen, en kristen rörelse som föddes i USA för 30 år sedan och som kom till Sverige i mitten av 1990-talet.

Boken “H.O.M.O – en helgonkalender” ges ut på Ordfronts förlag på måndag den 14 juni.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta Lars Gårdfeldt, tfn 0708-780 757, e-post lars.gardfeldt@kau.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera