Artikel från Formas

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

8 september 2003

Torskar torsken? – ny pocketbok om fisket

Kommer vi att kunna äta torsk i framtiden? Behövs det ett fiskestopp? Kan nya fångstmetoder lösa problemet med minskade bestånd i världshaven? Forskare och yrkesfiskare är inte överens. Du kan läsa mer om detta i Formas pocketbok Torskar torsken?

– Man kan inte förhandla med naturen. Tänk dig en kemikalie som är giftig för torsk men inte påverkar andra djur. Tänk dig vidare att det gjordes ett utsläpp av denna kemikalie i Östersjön, och att hälften av all torsk dödades. Detta skulle säkert betraktas som en miljökatastrof men det är faktiskt vad fisket gör – dödar hälften av all vuxen torsk, säger Sture Hansson, docent i systemekologi vid Stockholms universitet.

Tillsammans med forskarkollegorna Christer Brönmark och Leif Pihl har han skrivit ett kapitel i Torskar torsken? Deras slutsats är att dagens yrkesfiske innebär rovdrift på fisken. Hugo Andersson, vice ordförande i Sveriges Fiskares Riksförbund är helt emot ett stopp för torskfiske. Han tror istället på bacomanäten som nu är de enda tillåtna för Sveriges torskfiskare i Östersjön sedan sommarstoppet på torskfiske hävts. Från bacomanäten kan de mindre fiskarna ta sig ut vilket medför minskade fångster av småfisk.

– Vi måste också få med oss de andra nationerna i Östersjön på detta. Vi är nog alla överens om att Polen och Baltikum har en överkapacitet av trålare, säger han.
Även Stefan Nyström, ordförande i Sportfiskarna och Bengt Johansson, ordförande i Sveriges Yrkesfiskares Ekonomiska Förening medverkar i Torskar torsken? Bengt Johansson anser att ett småskaligt fiske kan rädda torsken. Och då bör även industrifisket efter sill och skarpsill upphöra. Annars finns risk att torsken inte har tillräckligt med mat när den börjar öka igen, anser han.

Stefan Nyström vill ha ett omedelbart stopp för torskfiske.
– Det är en trist nödåtgärd som behövs nu när det är så dåligt med torsk, säger han.
I Torskar torsken? tas även andra frågor upp, exempelvis konsekvenserna av vattenbruk och situationen för vildlaxen och flodkräftan.

Kontaktinformation
Sture Hansson kan nås på: tel. 08-16 42 48, mobil: 0708- 14 05 99
E-post: sture_h@system.ecology.su.se

Recensionsexemplar av pocketboken kan beställas av: Maria Guminski, informationsassistent, tel. 08-775 40 08
E-post: maria.guminski@formas.se

Övrig information kan ges av: Thomas Gustafsson, pressinformatör Formas,
tel. 08-775 40 09, 073- 642 32 88
E-post: thomas.gustafsson@formas.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera