Artikel från Karlstads universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

28 augusti 2003

Ny bok om Tranströmer och språket

Vad dikten vill förmedla är sanningen – och språket är diktarens enda verktyg. Kring dessa tankar kretsar Torsten Rönnerstrands bok om Tomas Tranströmer, en av vår tids ledande och mest älskade lyriker.

Tomas Tranströmer är en av Sveriges internationellt mest kända författare och lyriker. Hans böcker och diktsamlingar har översatts till ett stort antal språk och han är ständigt aktuell för Nobelpriset. Torsten Rönnerstrand, docent i litteraturvetenskap vid Karlstads universitet, har begrundat detta märkliga och fascinerande författarskap i boken “Varje problem ropar på sitt eget språk – Om Tomas Tranströmer och språkdebatten”.

Torsten Rönnerstrands ambition har varit att belysa Tomas Tranströmer ur ett hittills tämligen outforskat perspektiv genom att fokusera på författarens förhållningssätt till språket. I boken sätts Tranströmers uppfattning om språket också i relation till den samtida språkdebatten.

– Tomas Tranströmer har i sina dikter en stark tilltro till språkets förmåga att säga sanningar om verkligheten. Detta har periodvis gjort honom till en kontroversiell författare, eftersom det intellektuella klimatet i Sverige under långa perioder präglats av en utpräglad språkpessimism.

Torsten Rönnerstrand betonar särskilt Tomas Tranströmers intellektuella hederlighet och hans mod att gå emot opinionen.

– Tranströmer har hela tiden gått sin egen väg, oberoende av trender. Själv upptäckte jag honom 1962 när min mamma köpte en av hans diktsamlingar. Jag började bläddra i boken och det var som om åskan slog ner. Jag upptäckte genast att han var bättre än alla poeter som jag tidigare hade läst.

Torsten Rönnerstrand har tidigare gett ut böckerna “Fagerbergs Höknatt” (1976) och “Arketyperna och litteraturen” (1993).

“Varje problem ropar på sitt eget språk – Om Tomas Tranströmer och språkdebatten” kan beställas från Karlstad University Press. E-post: forlag@kau.se. Ange ISBN 91-85019-35-6.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta Torsten Rönnerstrand, tfn 054-700 12 50, 031-41 15 43 eller 010-232 08 78, e-post Torsten.Ronnerstrand@kau.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera