Artikel från Formas

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

13 juni 2003

Ny bok ger råd om: Varsam och sparsam förnyelse av våra femtiotalshus

Femtiotalet var en guldålder när det gällde att bygga gedigna och funktionella bostäder. Men efter ett halvt sekel börjar skador och förslitningar göra sig påminda och det börjar bli dags att fundera över upprustning och reparation. Boken "Varsamt & Sparsamt – Förnyelse av 1950-talets bostäder" ger råd om hur man renoverar varligt till med bibehållen folkhemskaraktär i helheten och detaljerna.

Femtiotalet var en guldålder när det gällde att bygga gedigna och funktionella bostäder. Men efter ett halvt sekel börjar skador och förslitningar göra sig påminda och det börjar bli dags att fundera över upprustning och reparation. Boken “Varsamt & Sparsamt – Förnyelse av 1950-talets bostäder” ger råd om hur man renoverar varligt till med bibehållen folkhemskaraktär i helheten och detaljerna.

– Tidigare kunde man ofta se fula renoveringar av femtiotalshus, berättar författaren Ingela Blomberg. Gedigna ekportar byttes mot dörrar av aluminium eller stål. Och balkongernas järnräcken ersattes med korrugerad plåt. Med boken vill vi visa att det går att bevara husens vackra detaljer och speciella karaktär.

Något många hyresgäster frågar efter är få behålla de ursprungliga kökssnickerierna efter en renovering. “Varsamt & Sparsamt” visar flera exempel på hur man kan göra detta med bra ekonomiskt utfall. Som läsare får man också råd om hur man rusta upp och återanvända gamla fönster. I boken finns dessutom kapitel om hur det går till att förnya fasader, källare, badrum och trapphus på ett varsamt sätt.

“Varsamt & Sparsamt” vänder sig till arkitekter, förvaltare, bostadsföretag, bostadsrättsföreningar och boende. Exemplen i boken är alla tagna från flerfamiljshus, men många av råden och idéerna går att applicera på mindre hus. Därför kan boken också vara intressant för villaägare.

“Varsamt & Sparsamt” ges ut av Formas förlag och kostar 265 kronor inkl moms. Den kan beställas från Liber Distribution, tel 08-6900522, fax 08-6909550 eller från Formas nätbokhandel www.formas.se

Författaren Ingela Blomberg är docent och arbetar inom BOOM-gruppen vid KTH Arkitektur. I 30 år har hon studerat ombyggnader och renoveringar av allt från sekelskifteshus till bostäder byggda på femtiotalet.

Kontaktinformation
Pressbilder för fri användning finns på: http://www.formas.se/docs/pressmeddelanden/pressbilder/pressbilder.htm

Recensionsexemplar kan beställas från Maria Guminski tel 08 775 40 08,
e-post: maria.guminski@formas.se

Mer information:
Ingela Blomberg, tel: 08-790 60 61, 070-734 14 26, blomberg@arch.kth.se
Anneli Megner, pressansvarig, 08-775 40 09, 073-642 32 88, anneli.megner@formas.se

www.formas.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera