Artikel från Karlstads universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

28 maj 2003

Hur får man hållbara pressgjutningsverktyg?

Vid pressgjutning utsätts gjutverktygen för extrema temperaturväxlingar och korrosiva angrepp från den smälta gjutlegeringen. Detta kan i sin tur leda till betydande skador på verktygsytan. I avhandlingen “On Tool Failure in Die Casting” studerar Anders Persson detta fenomen närmare.

Anders Persson, doktorand i materialteknik vid Karlstads universitet, har under flera år studerat hur pressgjutningsverktyg slits och skadas.

– Vid pressgjutning trycks smält metall snabbt in i ett gjutverktyg, smältan stelnar och därefter stöts detaljen ut. Vid varje gjutning utsätts verktygen bland annat för extrema temperaturväxlingar och erosiva och korrosiva angrepp, vilket leder till skador på verktygsytan. Skadorna begränsar livslängden på gjutverktygen och påverkar därför produktionskostnaden av de gjutna detaljerna, berättar Anders Persson.

Hans forskning fokuserar på så kallad termisk krackelering, det vill säga sprickbildning i verktygsytan som följd av snabba temperaturväxlingar. Han har även studerat korrosion av verktygsmaterialet vid kontakt med flytande aluminium. Syftet har varit att öka kunskapen om hur dessa skademekanismer påverkar olika material och ytbeläggningar. För industrins del handlar det i förlängningen om att till exempel ta fram mer slitstarka pressgjutningsverktyg.

– Jag hoppas att min avhandling ska bidra till förståelse för hur och under vilka förhållanden som gjutverktygen skadas. Detta är viktigt för att kunna utveckla nya och mer beständiga verktygsmaterial som i slutänden kan minska produktionskostnaderna vid pressgjutning, säger Anders Persson.

Arbetet med avhandlingen har inneburit många värdefulla kontakter med företag och industri. Uddeholm Tooling AB, Bodycote värmebehandling AB och Tour & Andersson AB är några av samarbetsparterna. Projektet har även fått finansiellt stöd från Stiftelsen för Kunskaps- och Kompetensutveckling.

Anders Persson är inskriven som forskarstuderande vid Uppsala universitet, men har genomfört sin forskarutbildning i Karlstad. Disputationen äger rum vid Karlstads universitet tisdagen den 3 juni kl 13.15 i Nyquistsalen (9C 203. Opponent är professor Torsten Ericsson från Linköpings universitet.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta Anders Persson, tfn 054-700 18 21, e-post Anders.Persson@kau.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera