Artikel från Skogforsk
8 maj 2003

Prisad film om fornminnen

Skogforsks film “Skogens kulturarv” vann ett förstapris i kategorin Utbildningsfilm när filmfestivalen Guldklappan avgjordes. Filmen ska hjälpa skogsbruket att rädda forn- och kulturminnen som annars ofta förstörs av tunga skogsmaskiner.

– Förhoppningsvis medför priset att kulturarvet ges mera uppmärksamhet, säger Sverker Johansson vid Skogforsk. I dag skadas många fornminnen vid avverkningar, ofta i onödan och av okunskap. Samtidigt är många lämningar extremt svåra att upptäcka, så det är ingen lätt uppgift skogsbruket står inför.

Två tredjedelar av alla Sveriges fornminnen beräknas finnas i skogen. I filmen visas exempel på hur man kan skydda lämningarna och ändå bedriva ett lönsamt skogsbruk. Filmen innehåller också animeringar som visar hur bronsåldersmiljöer, samevisten, gamla torpställen och andra kulturmiljöer en gång såg ut.

“Skogens kulturarv” är producerad av Heurgren Film AB på uppdrag av Skogforsk, det svenska skogsbrukets forskningsinstitut. Manus: Sverker Johansson, Skogforsk. Produktion och regi: Johan Heurgren. Filmen finasierades av Skogforsk, Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien och Skogsstyrelsen.

Fakta om Guldklappan: Guldklappan är filmfestivalen som bedömer och belönar årets bästa svenska produktioner inom beställningsfilm. Arrangörer är Sveriges Informationsförening och BLF, Bildleverantörernas Förening.

Vill du recensera filmen? Ring Sandra Helenius på 018-18 85 12, så skickar hon ett recensionsexemplar.

Kontaktinformation
Kontakt:
Sverker Johansson, Skogforsk
Tel: 018-18 85 30, 070-638 10 78

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera