Tema

Ny forskning kan ge bättre välfärd för de europeiska djuren

Formas har givit 150 000 i bidrag till forskare vid SLU i Skara som söker anslag från EU:s sjätte ramprogram. Projektet spänner över de flesta EU-länderna och syftar bland annat till att skapa ett standardiserat system för att bedöma hur djuren mår på lantgårdarna.

– Vi vill hitta ett vetenskapligt, objektivt sätt att mäta djurvälfärden inom EU, säger Linda Keeling från SLU i Skara, som koordinerar 37 forskare inom projektet. Vi tänker oss att utbildade personer ska kunna göra besök på gårdarna och notera hur väl man lever upp till vissa parametrar.

Exakt vilka parametrar som ska bedömas är inte klart ännu. Det är en av de saker forskningsprojektet ska fastställa. Men redan nu gissar Linda Keeling att det kommer att handla om olika typer av skador på djur och onormala beteenden, som då grisar biter andra grisar i svansen.

Forskningsprojektet kan leda fram till att vi får en ny märkning i butikerna. Köttfärs från kor och tjurar som mår bra, eller något i den stilen.

– Märkningen kan vara ett sätt för konsumenterna att få reda på hur maten de äter har producerats, framhåller Linda Keeling.

Totalt har 15 svenska forskare fått bidrag från Formas för att skriva ansökningar till EU:s sjätte ramprogram. Forskningsprojekten främjar en hållbar utveckling och handlar om allt från hormonstörande kemikalier till energilösningar i byggnader.

– Planeringsbidragen från Formas är vårt stöd till svenska forskare med ambition och potential att ta en ledande roll i EU:s forskningsprogram. Det kräver mycket arbete att ta fram en sådan ansökan och vårt bidrag kan komma väl till pass, säger Formas huvudsekreterare Lisa Sennerby Forsse. Nu håller vi tummen för svenska framgångar i EU-konkurrensen.

Kontaktinformation
Mer information:
Linda Keeling, professor och koordinator för delprojekt, SLU i Skara, 0511-672 20, linda.keeling@hmh.slu.se

Harry Blokhuis, huvudkoordinator, Wagening University and Research Centre, Nederländerna, +31 320 238 195, h.j.blokhuis@id.wag-ur.nl

Anneli Megner, pressansvarig, 08-775 4009, 073-642 3288, anneli.megner@formas.se

Ny forskning kan ge bättre välfärd för de europeiska djuren

 lästid ~ 1 min