Artikel från Skogforsk
15 december 2002

Risk för barrande granar i jul

Julgranar som släpper sina barr över vardagsrummets golv är tyvärr ingenting ovanligt, och i år kan risken vara större än vanligt. Men du kan själv hjälpa din gran att behålla barren.- Låt granen tina en vecka i garaget, säger granforskaren Mats Hannerz på SkogForsk.

När granen sätter knopp på sommaren går den in i ett stadium som kallas vila. Vilan kan liknas vid ett slags kemiskt lås och är viktig för granens överlevnad. Utan vilan skulle granarna kunna “vakna” om det blir en varm period under hösten, börja växa och sedan riskera att skadas när temperaturen faller igen.

Det kemiska låset bryts ned under hösten. Nedbrytningen är effektivast vid temperaturer kring +5°C. Men vid temperaturer under 0°C och över 10°C bryts vilan knappast alls. Om hösten varit mycket varm eller mycket kall kan granen därför fortfarande vara i vila när julen närmar sig. Då finns risk för att den inte får behålla barren när den kommer in.

Risk för barrande julgranar
– I år hade vi rekordvarmt under augusti och september, sedan blev det snabbt kallt i oktober. Så om det inte varit milt väder senare är det inte säkert att vilan är ordentligt bruten, säger Mats Hannerz vid SkogForsk. Och en gran som är i vila har svårt att komma igång och dricka vatten – risk för barrande julgranar, alltså!

Under en normal svensk höst är granens vila oftast bruten i november-december – men det gör inte så mycket, för därefter brukar det aldrig bli speciellt varmt. Granen riskerar därför sällan att “vakna” och börja växa.

Hjälp granen behålla barren
Om vilan är ordentligt bruten kan granen till och med börja växa inomhus. Sköts den bra med vatten och lite näringstillskott så bör den klara sig länge innan den barrar. Och du kan själv se till att vilan bryts:

– Ställ din julgran i garaget i några plusgrader innan den tas inomhus, tipsar Mats Hannerz. Efter ungefär en vecka borde den vara beredd att lysa grön hela julhelgen.

Forskarnas 3 bästa tips:
1. Varning för värmechock! Ställ granen i några plusgrader. Låt den t.ex. stå en vecka i garaget innan du tar in den i värmen.
2. Vattna. Låt det aldrig bli torrt i julgransfoten!
3. Häll gärna lite växtgödning i vattnet.

– – – – – – – – – – – – – – – – – –
Faktaruta för den vetgirige:
Forskarna Mats Hannerz vid SkogForsk och Inger Ekberg vid SLU studerade om granplantor med olika ursprung har olika stort behov av kalla perioder för att vilan ska brytas. De såg bl.a. att granar från Vitryssland och Västeuropa behöver något längre period med kyla än granar från norra Sverige och Ryssland.

– Det skiljer bara ett par veckor mellan de olika ursprungen, säger Mats Hannerz. Men det skulle kunna ha betydelse under t.ex. varma vintrar, som kan bli en följd av växthuseffekten. En gran som är i vila klarar antagligen temperaturväxlingar under vintern bättre.

Kontaktinformation
Kontakt:
Mats Hannerz, SkogForsk; tel: 018-18 85 54, 070-528 85 54.
Malin von Essen, pressansvarig. Tel: 018-18 85 00, 070-630 68 67.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera