Artikel från Karlstads universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

17 september 2002

Karlstads universitet inbjuder till Akademisk högtid

Karlstads universitet har nu glädjen att för andra gången högtidlighålla promotion av hedersdoktorer och doktorer, hälsa nya professorer välkomna och dela ut medaljer och stipendier. Detta görs inom ramen för den Akademiska högtiden som sträcker sig över två dagar. Under den andra dagen firas examina i grundutbildningen. Media hälsas välkomna.

Den första delen av Akademisk högtid äger rum fredagen den 20 september i Aula Magna. I år har Karlstads universitet glädjen att installera tio professorer samt promovera tre hedersdoktorer och åtta doktorer. De tre hedersdoktorerna är Om Prakash Sharma från Indien, Dario Villanueva Prieto från Spanien och Lennart Schotte från Sverige. Doktorspromotion har förekommit i Sverige sedan sent 1400-tal, då den första promotionen ägde rum i Uppsala. Seden har därefter utvecklats och är idag ett högtidligt inslag i den akademiska världen.

Flera medaljer och stipendier kommer också att delas ut under ceremonin. Medaljen Karlstads universitets vänner tillägnas i år Ingemar Eliasson, före detta landshövding i Värmland och Lennart Andersson, före detta rektor vid Högskolan i Karlstad, som båda genom särskilt intresse, engagemang och värdefulla insatser har främjat universitetets verksamhet och utveckling. Tre personer kommer dessutom att tilldelas det pedagogiska stipendiet. Stipendiet inrättades 1991 och är ett erkännande och en uppmuntran till lärare och administratörer, som enligt studenterna gör en särskilt god insats i sitt arbete vid universitetet.

Ceremonin inleds med pompa och ståt klockan 16.30 på fredagseftermiddagen. Trumpetfanfarer och tal varvas med musik och dansuppvisning. Platserna ska vara intagna klockan 16.15. Senare på kvällen hålls en galamiddag med dans för särskilt inbjudna.

Ceremonierna fortsätter sedan under lördagen den 21 september. Då är det dags för studenternas examenshögtid. Diplom och stipendier delas ut till de studenter som tagit högskoleingenjörsexamen, magisterexamen och examen inom området hälsa, vård och omsorg. Studenter från universitetets musikhögskola i Ingesund ramar in ceremonin med musik. Examenshögtiden börjar klockan 13.00 i Aula Magna.

Kontaktinformation
För mer information och praktiska upplysningar, kontakta Carina Olsson, tfn 054-700 18 06, e-post Carina.Olsson@kau.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera