Artikel från Karlstads universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

28 november 2001

Nobelpristagare besöker Karlstad: Välkomna till presskonferens och föreläsningar

Onsdagen den 5 december får Karlstads universitet besök av två tidigare Nobelpristagare i kemi. De besöker Sverige med anledning av Nobelprisets 100-årsjubileum. De båda gästerna, Hartmut Michel och Hideki Shirakawa, ger bl a varsin öppen föreläsning på universitetet. Massmedia hälsas välkomna till föreläsningarna och till presskonferens.

Stephen Hwang, professor i teoretisk fysik vid Karlstads universitet, är en av värdarna för Nobelpristagarnas besök i Karlstad.
– Det är en stor ära för Karlstads universitet att få detta celebra besök, säger han. Jag tror att besöket bl a kommer att bli en inspiration för våra studenter. Dessutom kommer våra gäster att visas runt på universitetet. Våra forskare och forskarstuderande får då en unik möjlighet att få träffa och diskutera med Nobelpristagarna.

Presskonferens
Dag: onsdag 5 december
Tid: kl 11.00-11.30
Plats: 3A 340, Karlstads universitet

Föreläsningar (hålls på engelska)
Dag: onsdag 5 december
Plats: Nyqvistsalen (9C 223), Karlstads universitet

Kl 14.15-15.00
Professor Hartmut Michel, Nobelpristagare i kemi år 1988: “The sequence of the human genome is known now – What is next ?”

Kl 15.30-16.15
Professor Hideki Shirakawa, Nobelpristagare i kemi år 2000: “The Progress in Polymer Science and The Nobel Prize”

Hartmut Michel fick Nobelpriset år 1988 tillsammans med Johann Deisenhofer och Robert Huber. De fick priset “för bestämningen av den tredimensionella struktur i ett fotosyntetiskt reaktionscenter”. Hartmut Michels och kollegornas prisbelönta upptäckt har ökat förståelsen för hur fotosyntesen fungerar i växter och hur elektroner, med mycket höga hastigheter, kan förflyttas i biologiska system. Omvandlingen av solenergi till näring i fotosyntesen sker bl a genom transport av elektroner via en kedja av proteiner, vilka är bundna i speciella membran. Hartmut Michel med kollegor var de första som lyckades bestämma strukturen för ett sådana proteiner.
Hideki Shirakawa fick Nobelpriset år 2000 tillsammans med Alan J Heeger och Alan G MacDiarnid. De fick priset “för upptäckten och utvecklandet av ledande polymerer”, d v s att plast under vissa förhållanden kan leda ström. De tre pristagarna var pionjärer inom detta område redan i slutet av 70-talet och har därefter utvecklat området ledande polymerer till ett forskningsfält av stor betydelse för såväl kemister som fysiker. Forskningen har även resulterat i värdefulla praktiska tillämpningar, t ex när det gäller att utveckla antistatmedel för fotografisk film, skärmskydd mot strålning från datorer och “smarta” fönster (som kan utestänga solljus).

Läs gärna mer om de båda pristagarna på Nobelstiftelsens och Kungliga Vetenskapsakademins webbplatser: www.nobel.se respektive www.kva.se

Nobelpriset firar i år 100-årsjubileum. Alla tidigare Nobelpristagare är inbjudna att besöka Sverige och delta i Nobelfesten den 10 december. I samband med detta besöker två av de tidigare Nobelpristagarna Karlstads universitet.


Mer information: Stephen Hwang, professor, tfn 054-700 11 24 eller Lars G Blomberg, professor, tfn 054-700 15 30.
Pressmeddelandet lämnat av Camilla Jansson, Informationsavdelningen, tfn 054-700 10 95.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera