Artikel från Växjö universitet
19 oktober 2001

Sociologisk Forskning – ny redaktion och nytt nummer

Från och med nummer 2/2001 är redaktionen för tidskriften Sociologisk Forskning förlagd till Samhällsvetenskapliga institutionen vid Växjö universitet. Här är några smakprov ur innehållet:

Därför forskar vi så lite om mobbning

Två procent av eleverna i grundskolan mobbas, fyra procent av de förvärvsarbetande är utsatta för vuxenmobbning. Fenomenet är så pass vanligt, och så pass uppmärksammat i medierna, att majoriteten av Sveriges befolkning känner till det. Ändå framstår det som gåtfullt. Varför är det så svårt att få bort? Och varför bedrivs det så lite forskning om det?

I senaste numret av tidskriften Sociologisk forskning (nr 2/2001) menar sociologiprofessor Björn Eriksson, Örebro universitet, att kunskapssituationen kring mobbning är diffus. Det finns många punkter där vi inte har några svar. Men än mer allvarlig är bristen på frågor. Samhällsvetenskaperna har ägnat väldigt lite uppmärksamhet åt mobbningsfrågor. I sin artikel “Mobbning – en sociologisk diskussion” försöker Björn Eriksson råda bot på detta förhållande. LÄS MER på www.svi.vxu.se


En gåva betyder så mycket

Tjänster och gentjänster är fortfarande en viktig del av den lokala företagarkulturen. Att ge pengar till välgörenhet, ge julklappar eller att donera blod är alla exempel på en slags modern gåva. Vad är det för logik som ligger bakom gåvogivande och på vilket sätt skiljer sig den logiken från den som kännetecknar marknadsutbyten?

I senaste numret av Sociologisk forskning (nr 2/2001) skriver Glenn Sjöstrand – sociolog på Växjö universitet – om de institutioner som upprätthåller och överför gåvor. I artikeln “Gåvoekonomin i det moderna samhället” diskuterar han hur utbyten av gåvor samordnas och vilka effekter de har på lokala ekonomier som t. ex. industriella distrikt. LÄS MER på www.svi.vxu.se

Frågor:
Kontakta Fil Dr Ola Agevall, redaktör för Sociologisk forskning, telefon 0470-70 87 68 eller e-post: Ola.Agevall@svi.vxu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera