Tema
Miljö & klimat

Miljö & klimat

Forskning.se belyser regelbundet aktuella ämnen ur ett forskningsperspektiv. Här har vi samlat alla artiklar inom ämnet ”Miljö & klimat” i kronologisk ordning.

Smart ytbeläggning kan möta klimatutmaningar

Billigare bränsleceller. Bromsskivor med längre livslängd. Miljövänligare bilar och jetflygplan. Ytskikt som skapas genom så kallad termisk sprutning kan göra stor skillnad för att öka hållbarheten och minska klimatpåverkan. Forskare vid Högskolan Väst använder suspensioner för att göra termisk sprutning ännu effektivare.

Miljö & klimatNatur & teknik

Fyra tips som minskar matsvinnet

Jul och nyår är två av våra största mathelger. Det är en tid då vi konsumerar i överflöd och slänger mer mat än någonsin. Samtidigt har matsvinn har en negativ påverkan på klimatet. Det spelar stor roll vad vi väljer att äta, och hur vi hanterar maten. Helén Williams, Karlstads universitet, ger sina bästa tips för att minska matsvinnet.

Miljö & klimatSamhälle & kultur

En grönare jul på faten

Julmust är okej men köttbullarna ligger risigt till, när det gäller klimatavtryck. Dagens julbord är grönare och mer individuellt. För det går att äta julbord och rädda klimatet samtidigt – särskilt på restaurang där vi är mindre traditionsbundna.

Miljö & klimatSamhälle & kultur

”Prioritera återvinning av kväve”

Vid prioritering av återvinning från avlopp betonas ofta att fosfor är nödvändigt för allt liv och att det snart kommer att ta slut (Peak phosphorus). Det finns skäl att ifrågasätta denna ensidiga betoning på fosfor, enligt en ny studie . Det är i stället kväve som bör ha hösta prioritet, menar SLU-forskaren Håkan Jönsson.

Miljö & klimatSamhälle & kultur

Oåterkalleliga förändringar om permafrosten smälter

Om permafrosten tinar kommer uppvärmningen av jorden att gå ännu snabbare, utsläppen av växthusgaser kommer att mångdubblas, isar smälta och havsnivåerna stiga. Att stoppa uppvärmningen innan 1,5 grader, kan hindra jordens normalt permanent frusna delar från att smälta, menar ledande klimatforskare från bland annat Stockholms universitet.

Miljö & klimat

Vi finns där du är @forskningsnyhet