
Innehållet i ingefära varierar med odlingsplats – särskilt i färsk ingefära skiljer sig halterna av både viktiga näringsämnen och tungmetaller som bly och kadmium. Det visar en studie vid Örebro universitet.
Forskare vid Örebro universitet har undersökt elva produkter med färsk och torkad ingefära. Produkterna inhandlades i vanliga matbutiker i Sverige och Kroatien. Ursprungsländerna för den tropiska örten var Kina, Indien och Nigeria.
Syftet med studien var att undersöka förekomsten av viktiga näringsämnen som kalium, kalcium och magnesium – men också att spåra giftiga ämnen som bly, kadmium och arsenik.
Varierade halter i färsk ingefära
Totalt analyserades 29 olika grundämnen i proverna.
– Vi använde starka syror för att avlägsna allt organiskt material tills vi endast hade kvar lösta metaller och halvmetaller som joner, säger Michaela Zeiner, universitetslektor i kemi vid Örebro universitet, i ett pressmeddelande.
Forskarna upptäckte att halterna av de olika grundämnena skilde sig mer i färsk ingefära jämfört med torkad.
– Det beror på att vissa ämnen minskar under torkning och malning genom homogenisering, säger Michaela Zeiner.
Fingeravtryck från växter
Forskarnas modell skulle kunna användas för att bygga en databas över innehållet av grundämnen i olika växter. Metoden skulle även kunna bli ett viktigt verktyg för att upptäcka bedrägerier med ursprungsmärkning inom livsmedelsindustrin, menar forskarna.
– Man kan jämföra det med fingeravtryck inom kriminalteknik. Växternas fingeravtryck avslöjar deras ursprung, säger Michaela Zeiner.
Värden inom riktlinjer
Även om halterna av de giftiga ämnena varierade mellan proverna låg samtliga värden under de gränser som fastställts av Världshälsoorganisationen, WHO. Förutom det geografiska ursprunget påverkas innehållet av grundämnen i ingefäran även av faktorer som jordmån och odlingsförhållanden.
Forskarna undersökte även om ingefäran hade kontaminerats av giftiga ämnen från förpackningarna.
– Vi fann ingen överföring av toxiska ämnen från förpackningsmaterialet, säger Michaela Zeiner.
Vetenskaplig artikel:
Elemental composition of ginger (Zingiber officinale L.) – Analytical approach and assessment of 29 analytes according to classification approaches, Microchemical Journal.