Formavgjutningar av tre bitar tuggummi
Avgjutningar av tuggummi som hittats i Huseby Klev. Gipset fångar upp tandavtrycken.
Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Stenåldersmänniskor gillade att äta rådjur, öring och hasselnötter. Dieten kan spåras genom dna i tuggummi, som också avslöjar tecken på tandlossning för 10 000 år sedan.

För cirka 9 700 år sedan fanns en bosättning med människor i dagens Huseby Klev, som ligger norr om Göteborg. De ägnade sina dagar åt att fiska, jaga och samla in mat. Några tonåringar tuggade harts för att producera lim strax efter att ha mumsat på öring, rådjur och hasselnötter.

En av tonåringarna hade svårt att äta det sega rådjursköttet och förbereda kådan genom att tugga den. Orsaken var parodontit, en tandköttsinfektion som kan leda till tandlossning.

Det här vet ett internationellt forskarlag efter analys av den tuggade hartsen.

– Det finns mycket dna i den tuggade hartsen från Huseby-Klev. Vi hittar både de bakterier som vi vet är besläktade med parodontit och dna från växter och djur som de tuggat på tidigare, säger Emrah Kırdök som är forskare vid  Mersin University i Turkiet.

Delar av skelett från människor ligger på marken
Skelettdelar som hittats vid utgrävningen vid Huseby Klev. Bild: Bengt Nordquist

Ögonblicksbild från stenåldern

Platsen Huseby Klev på Orust grävdes ut för 30 år sedan. Tuggad kåda hittades tillsammans med rester av stenverktyg daterat till cirka 9700 år sedan. Stenmaterialet tyder också på att fynden kommer från jägarstenåldern.

– Det här ger en ögonblicksbild av livet för en liten grupp jägare-samlare på den skandinaviska västkusten. Jag tycker att det är fantastiskt. Här kan vi se att dessa tonåringar åt rådjur, öring och hasselnötter för 9 700 år sedan, och att minst en av dem hade svåra problem med tänderna, säger Anders Götherström, professor i arkeologi vid Stockholms universitet.

Vetenskaplig studie:

Metagenomic analysis of Mesolithic chewed pitch reveals poor oral health among stone age individuals[/language], Scientific Reports.

Kontakt:

Anders Götherström, professor vid institutionen för arkeologi och antikens kultur vid Stockholms universitet och även aktiv vid Centrum för paleogenetik, anders.gotherstrom@arklab.su.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera