Ett foto av Saharas öken där två pilar pekar mot lämningar på marken som är rester av en gammal sjö.
Artikel från Umeå universitet

Analys av fossila alger ger bevis för att det funnits sjöar i Sahara under Afrikas ”gröna period” för 5 000 till 10 000 år sedan. Att förstå hur klimatet i öknen har förändrats historiskt kan ge en fingervisning om Saharas framtid.

Saharaöknen har inte alltid varit en öken. Istället bestod den tidigare i historien av både sjöar och växter.

– I den vetenskapliga artikeln visar vi hur det finns bevis för förekomsten av forntida sjöar daterade till mellan cirka 10 000 och 5 000 år sedan i norra Sahara i Algeriet, säger Christos Katrantsiotis, forskare vid Umeå universitet, och fortsätter:

– Vår metod bygger på analys av fossila alger som hittats i sanden och som deponerades i vattenmiljöer för miljoner år sedan när området var täckt av sjöar.

Grön period i Saharas historia

Christos Katrantsiotis säger vidare att det så kallade Green Sahara, eller Afrikas fuktperiod, är en våt period i norra Afrika som inträffade under jordens sista varma period (Holocen) som startade för cirka 11 000 år sedan, på grund av förändringar i jordens omloppsparametrar.

– Att förstå det förflutna klimatets föränderlighet kan alltså ge oss en inblick i hur Sahara kan förändras i framtiden, eftersom en återgång till förhållanden liknande den tidigare varma perioden är möjlig, på grund av den antropogena (mänskliga aktiviteter) uppvärmningen.

Finns det något som förvånat dig i den här studien?

– Att den här studien bevisar att det funnits antika sjöar, djupt inne i Saharaöknen, långt borta från Medelhavskusten, i ett område som idag är helt torrt. Men att det förr i tiden var en helt annan miljö, med sjöar och träd.

Tidigare studier, säger Christos Katrantsiotis, har visat att orsaken till denna blöta period i Sahara främst var expansionen av sommarens monsunregn från de tropiska regionerna som svar på en orbital forcering*.

*Orbital forcering är effekten på klimatet orsakad av långsamma förändringar i lutningen av jordens axel och omloppsbanans form, som förändrar mängden solljus som når jorden.

Källa: Wikipedia

– Här hävdar vi att orsaken till denna blöta fas i Algeriets Sahara, var intensifieringen av vinternederbörden i södra centrala Medelhavet och dess penetration söderut (till det antika Sahara) i samband med förändringar i oceaniska och atmosfäriska cirkulationer i Nordatlantiska områden.

Blir det någon fortsättning av den här forskningen?

– I framtida studier kommer vi att försöka öka dateringsnoggrannheten för att mer exakt definiera början och slutet av denna våta period i Sahara. Dessutom kommer fler prover att analyseras från nya platser för en bättre förståelse av de regionala klimatförhållandena och mekanismerna bakom de observerade klimatförändringarna.

Vetenskaplig artikel:

Early to Middle Holocene hydroclimate changes in the Guern El Louläilet depressions, Algerian Sahara.

Kontakt:

Christos Katrantsiotis, Umeå universitet, christos.katrantsiotis@umu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera