Artikel från Göteborgs universitet

Segla i Kroatien, besök Berlin eller vandra Jämtlandstriangeln. Oavsett resmål och färdsätt kan plattformen beräkna hur stort koldioxidutsläppet blir per person och resa.

Klimatsmartsemester.se bygger på data och kunskap som tagits fram av forskare vid Göteborgs universitet och Chalmers. Den innehåller också tips på klimatsmarta semestrar och möjligheter att klimatberäkna en resa med valfri start- och slutdestination samt boendeform.

– Det spelar stor roll både vilket transportsätt och vilken boendeform du väljer och det syns tydligt när du klimatberäknar din resa på plattformen som vi tagit fram, menar Erik Lundberg, forskare vid Centrum för turism.

Aktiviteter ger olika klimatavtryck

Det är inte bara transport och boende som ger klimatpåverkan utan även vilka aktiviteter man gör på destinationen. Därför har forskarna även tagit fram data som visar olika aktiviteters klimatpåverkan.

– Vissa aktiviteter ger mycket klimatpåverkan till exempel turer med RIB-båt, kryssningar och helikopterskidåkning. Medan andra aktiviteter som besök på nöjesparker, musikfestivaler och vanlig utförsåkning ger lägre klimatbelastning, berättar Jörgen Larsson, forskare i hållbar konsumtion på Chalmers.

Plattformen har även en interaktiv världskarta som gör att det direkt går att se växthusgasutsläppen för flygresor. Svenskarnas flygresor ger ungefär lika stora utsläpp av växthusgaser som allt bilkörande och detta är något som minskar möjligheterna att nå klimatmålen. Cirka 80 procent av flygresorna är för privata syften.

– På plattformen kan du själv kolla vilka utsläpp en planerad flygresa leder till, men du kan också gå tillbaka och beräkna utsläpp från tidigare flygresor som du har gjort. Vi hoppas att kartan kan fungera som ett verktyg för att öka medvetenheten om flygets klimatpåverkan, säger Jörgen Larsson.

Tips på rätt rutt med tåg och cykel

Klimatsmartsemester.se innehåller information om varför och vart vi reser, vad som händer när vi reser samt länkar till forskningsrapporter om turism och klimatpåverkan. Dessutom finns tips om hur man hittar rätt rutt med tåg och hur du semestrar med tåg och cykel i Europa.

Kontakt:

Erik Lundberg, forskare i företagsekonomi och verksam vid Centrum för turism vid Handelshögskolan på Göteborgs universitet, erik.lundberg@handels.gu.se
Jörgen Larsson, forskare inom hållbar konsumtion, Chalmers tekniska högskola
jorgen.larsson@chalmers.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera