Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Med buller och bång lanserades Svenskt kvinnobiografiskt lexikon, SKBL, för exakt tre år sedan. Lagom till internationella kvinnodagen finns det nu dubbelt så många kvinnor porträtterade.

När svenskt kvinnobiografiskt lexikon lanserades innehöll databasen 1000 kvinnor, därefter beviljades projektet medel från Riksbankens jubileumsfond, och databasen kunde utökas med lika många kvinnor till.

– Det finns nu lite nya pedagogiska hjälpmedel. En kronologisk funktion, med en tidslinjal där det går att ange en tidsperiod och få fram alla kvinnor i databasen från den tiden. Och så finns det en karta över födelseorter, dödsorter och så vidare, säger Maria Sjöberg, professor i historia och den som lett hela projektet.

Är du intresserad av en specifik tidsålder går det alltså nu att få fram alla kvinnor som hade sin levnadsperiod då, i den mån den gått att fastställa.

Förflyttningen visualiseras

I kartfunktionen går det att zooma in och ut och sortera på var kvinnorna föddes, dog, var de utbildade sig, var de var verksamma eller att sortera på bostadsort. Med kartan visualiseras kvinnornas geografiska förflyttningar genom livet.

– Den illustrerar en stor förflyttning till Stockholm. Det var ju många som inte föddes i Stockholm men som dog där, säger Maria Sjöberg.

Gensvaret har varit stort för Svenskt kvinnobiografiskt lexikon och sedan starten har det använts flitigt av skolor och en intresserad allmänhet. Under förra året, 2020, hade lexikonet drygt 3,5 miljoner sidvisningar. Dessutom används SKBL i forskningen, flera publikationer finns där SKBL utgör underlag.

Snart färdigjobbat för den här gången

Projektet startade 2016 och i slutet av mars, när projektmedlen är slut, är den här omgången avslutad.

– Nu återstår bara ett lågintensivt, kompletterande och korrigerande arbete. Bibliotekarier på universitetsbiblioteket kommer att fortsätta lägga in nyckelord till augusti och parallellt med det pågår översättning av allt material till engelska.

Fritt tillgängliga kvinno-data

Svenskt kvinnobiografiskt lexikon är en fritt tillgänglig databas på både svenska och engelska. Materialet får användas fritt, men källa måste anges.

Projektet vid Göteborgs universitet har genomförts i ett samarbete mellan institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, institutionen för historiska studier, KvinnSam på Universitetsbiblioteket och Språkbanken.

Kontakt:

Maria Sjöberg, professor i historia vid Göteborgs universitet maria.sjoberg@history.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera