Foto: Philippe Leone
Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Kvinnor löper lägre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom och att dö av det än män i samma ålder. Det gäller oavsett var i världen de lever, visar en studie som omfattar 27 länder. I studien framgår det också hur mycket sämre prognosen för hjärtinfarkt är i fattiga länder jämfört med i rika.

Den första världsomfattande studien om skillnader mellan kvinnor och män när det gäller att drabbas av hjärtinfarkt och stroke visar på ett mer gynnsamt riskfaktormönster hos kvinnor. Framförallt var det färre kvinnor som rökte, men de hade också lägre blodtryck och bättre blodfetter. Friska kvinnor utan tidigare hjärt-kärlsjukdom mer benägna än män att använda förebyggande medicinering, ha ett välkontrollerat blodtryck och undvika rökning.

Ingen uppenbar diskriminering

Det uttrycks ofta oro för att kvinnor med hjärt-kärlsjukdom behandlas mindre intensivt än män, vilket i så fall skulle kunna ha en negativ inverkan. Forskarna bakom den aktuella studien menar dock att det inte handlar om diskriminering.

– Vi tolkar det som att kvinnor inte förefaller vara diskriminerade och att det snarare är så att kvinnor har mindre uttalade förändringar i kranskärlen och därmed inte behöver lika intensiv behandling, säger Annika Rosengren, professor i medicin på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och medförfattare till studien.

Studien visar att män med exempelvis hjärtinfarkt oftare fick invasiv behandling, som ballongvidgning eller by-passoperation. Trots det klarade sig kvinnorna bättre från en ny hjärtinfarkt.

Fattig eller rik spelar avgörande roll

Den stora skillnaden i prognos efter hjärtinfarkt ligger i stället mellan fattiga och rika länder. För både män och kvinnor i låginkomstländer som Bangladesh, Indien och Pakistan dör ungefär 40 procent inom 30 dagar efter en hjärtinfarkt eller stroke, medan motsvarande andel för höginkomstländer som Sverige och Kanada är under 10 procent.

Drygt 160 000 män och kvinnor i 27 länder har deltagit i studien, som tar upp riskfaktorer, behandling och andelen som drabbas av hjärtinfarkt och stroke, samt hur det går för dem som drabbas. Deltagarna har följts under drygt tio år. Sverige är det enda västeuropeiska land som ingår. Drygt 4 000 av deltagarna kommer från Göteborg och Skaraborg.

Vetenskaplig artikel:

Variations between women and men in risk factors, treatments, cardiovascular disease incidence, and death in 27 high-income, middle-income, and low-income countries (PURE): a prospective cohort study

Kontakt:

Annika Rosengren, professor i medicin på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, annika.rosengren@wlab.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera