Artikel från Högskolan i Gävle

Så kallade AR-glasögon, glasögon som förstärker verkligheten, kan hjälpa äldre och funktionshindrade att träna upp sin balans. Glasögonen gör det roligare att träna, samtidigt som de hjälper patienten att komma ihåg sina övningar.

– Vi vet att många äldre går hem från sjukvården och då är motiverade till träning, men de vet inte hur de ska göra. Med våra AR-glasögon får de tydliga instruktioner och träningen blir rolig, säger Sven Blomqvist, universitetslektor i idrottsvetenskap vid Högskolan i Gävle.

Han och kollegorna Maria Engström och Stefan Seipel vid Högskolan i Gävle har fått medel för att utveckla en teknik som ska hjälpa äldre och funktionshindrade att träna upp sin balans. Sven Blomqvists forskning handlar om hur fysisk aktivitet kan anpassas för att passa dessa grupper.

AR-teknik

AR står för augmented reality, eller förstärkt verklighet. Tekniken fungerar genom att öka uppfattningen om den nuvarande verkligheten, till skillnad från virtuell verklighet (VR) som ersätter den verkliga världen med en simulerad.

Gör träningen lekfull

De AR-glasögon som används tar aldrig bort verkligheten utan förstärker den lite grann med hologram. De upplevs ungefär som ett par solglasögon. Med dessa glasögon kan fysioterapeuten komma hem till patienten och visa den hologrambaserade träningen, och även spela in den person som ska göra träningsprogrammet.

– Många äldre kan ha svårt att komma ihåg vad de ska göra, men här ser de sig själv göra övningen; kanske att fånga en boll. Det blir verklighetsnära och lekfullt, säger Sven Blomqvist.

Förbättra balansen i vardagen

Fallolyckor är ett stort bekymmer för äldre och då handlar det mycket om balansen, säger Sven Blomqvist. Det går att göra om rummet, ta bort mattan och ta bort tröskeln, men samtidigt är det viktigt att vara aktiv i sitt liv, man kan ju inte ta bort allting.

– Detta är ett stort samhällsproblem, vården har stora utmaningar och måste använda resurserna effektivare. Då kan vår teknik bli ett hjälpmedel att nå en förbättring av balansförmågan innan olyckan, säger Sven Blomqvist.

Positiva i förstudien

Forskarna har nu i en förstudie, med åtta äldre som hade problem med balansen, testat att träna med AR-glasögon. Enligt Sven Blomqvist har de överlag varit väldigt positiva och såg möjligheter med denna teknik att kunna träna hemma, både för egen och för andras del.

– Egentligen vet vi jättemycket hur vi ska träna balansen, det intressanta är hur vi kan tillämpa den här nya tekniken tillsammans med det vi vet om träning, säger Sven Blomqvist.

Video:

Sune Samuelsson tränar med AR-glasögon

Kontakt:

Sven Blomqvist, universitetslektor i idrottsvetenskap vid Högskolan i Gävle, sven.blomqvist@hig.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera