Artikel från Blekinge Tekniska Högskola

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Högre fysisk hållbarhet, och mer lättöppnade. När design av nya livsmedelsförpackningar ska tas fram underlättar det med datorsimulering, visar forskare vid Blekinge Tekniska Högskola, BTH.

Förpackningar används för att transportera, förvara och bevara mat, medicin och andra konsumentprodukter. För att utveckla nya paketöppningstekniker behövs prototyper och fysiska tester.  Med hjälp av så kallade finita elementsimuleringar (FE-simulmeringar) kan designprocessen bli snabbare och robustare. FE-simulering är ett kraftfullt virtuellt verktyg för material-, produkt- och processutveckling.

Shafiqul Islam, forskare inom maskinteknik vid BTH, har studerat hur finita elementsimuleringar kan leda till att vi får livsmedelsförpackningar som är lättare att öppna samt förpackningar som är mer tåliga och hållbara. Simuleringsmetoden innebär att man med hjälp av en datormodell kan återskapa vad som händer i verkligheten. På så sätt kan man se hur lätt förpackningen är att öppna, var det eventuellt uppstår sprickor samt vilket material som är bäst att använda för att förpackningarna ska hålla.

Datorsimuleringarna gör att tillverkarna kan ta rätt beslut tidigt i utvecklingsprocessen, vilket gör att de kan ta fram förpackningar som är tåligare och mer hållbara till lägre kostnader. Producenten får med hjälp av simuleringarna även en större förstående för hela designprocessen.

Shafiqul Islams forskningsresultat går att tillämpa inom de flesta designprocesser, i livsmedelsindustrin men även inom bilindustrin.

Avhandling:

Fracture and Delamination in Packaging Materials: A Study of Experimental Methods and Simulation Techniques

Kontakt:

Shafiqul Islam (engelsktalande), forskare inom maskinteknik vid BTH, shafiqul.islam@bth.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera