Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Växter har ett kemiskt försvar som gör att de släpper ut vissa ämnen vid exempelvis insektsangrepp. Nu visar en studie med forskare från Lunds universitet att växternas utsläpp kan vara många gånger större om angreppen sker i varmare klimat.

Växter släpper ut många olika kemiska ämnen som med ett samlingsnamn kallas BVOC:er, biologiska flyktiga organiska ämnen. Växterna producerar dessa ämnen av olika anledningar, bland annat i försvarssyfte, det vill säga som ett kemiskt vapen mot angripande insekter. Ämnena kan också fungera som en varningssignal för andra växter, i ett slags kommunikation dem emellan.

Insektsangrepp på björk i Abisko

I en aktuell studie har forskare från Köpenhamns universitet och Lunds universitet undersökt hur insektsangrepp påverkar utsläppen av BVOC från björk i Abisko i norra Sverige och hur dessa utsläpp förändras vid ökad temperatur.

– Insektsangrepp mot björk är ganska vanligt i området kring Abisko, och det händer ungefär vart tionde år att hela skogen i det här området blir av med alla blad. Vi vet att klimatförändringen går mycket snabbare i arktiska områden, och att detta påverkar växter men också hela ekosystem, exempelvis insekter, säger Thomas Holst, forskare på Institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap vid Lunds universitet och medförfattare till den nya studien.

Värme ökar BVOC-utsläppen

– Att insektsangrepp leder till mer BVOC-utsläpp hade vi förväntat oss, men att kombinationen med uppvärmingsexperimentet leder till elva gånger högre utsläpp, det är en rejäl förändring, säger Thomas Holst.

BVOC:er är dessutom mycket viktiga för atmosfärskemin och bidrar till bildandet av organiska partiklar som påverkar molnbildning och energibalansen i klimatsystemet. De nya resultaten kan ge bättre förståelse för hur klimatförändringen påverkar ekosystemen.

– Det är viktigt att vi inte bara fokuserar på koldioxid och metan när man pratar om klimatförändringen. Där finns mycket mer som är viktigt i klimatsystemet, BVOC:er är en av dessa, och detta bör man väga in, säger Thomas Holst.

Kontakt:

Thomas Holst, forskare, Institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap, Lunds universitet, thomas.holst@nateko.lu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera