Artikel från ESO – Europeiska sydobservatoriet – Sverige

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

La Silla-observatoriet i Chile har utforskat natthimlen under ett halvt sekel. Med dess högteknologiska instrument fortsätter svenska och utländska astronomer att avslöja universums detaljer.

La Silla-observatoriet är den europeiska rymdobservatororiet ESO:s allra första observatorium. Ända sedan invigningen 1969 har det befunnit sig vid astronomins forskningsfront och banat vägen för framtida generationers teleskop. Efter 50 års observationer fortsätter teleskopen vid La Silla att flytta fram gränserna för den astronomiska forskningen genom att upptäcka främmande världar och avslöja universum i minsta detalj.

Konstruktionen av La Silla-observatoriet på toppen av den Chilenska bergstoppen norra Cinchado i Atacamaöknens gränstrakter inleddes 1965, tre år efter att ESO grundades. Platsen valdes för dess tillgänglighet, torra klimat och ideala observationsförhållanden – perfekt för ett observatorium i världsklass. Antalet teleskop, och varianterna bland dem, har tilltagit med åren. I dag finns 13 teleskop på bergstoppen – inte bara från ESO utan även från andra länder, universitet och samarbetsorganisationer.

Upptäckte att universum expanderar

Många fantastiska astronomiska observationer har gjorts vid La Silla. Bland dessa kan nämnas upptäckten att universums expansion accelererar, vilket belönades med Nobelpriset i fysik 2011, upptäckten av en planet runt solens närmaste granne, och den första observationen av det optiska ljuset från en gravitationsstrålningskälla. Två alldeles särskilda händelser berörde de dagliga rutinerna på La Silla som inget annat, och satte dess fulla armada av teleskop i rörelse: den exploderande supernovan SN 1987A och kometen Shoemaker-Levy 9:s nedslag på Jupiter.

Total solförmörkelse 2 juli 2019

Observatoriets 50-årsfirade sammanfaller med ett spektakulärt astronomiskt fenomen som kommer att dra till sig inte bara forskare utan även mängder av amatörastronomer och naturälskare – den totala solförmörkelsen den 2 juli. När månens skugga sveper fram i en 150 km bred zon över La Silla-observatoriet kommer mängder av besökare att fira inte bara detta sällsynta astronomiska fenomen, utan också den vetenskapliga betydelsen av La Silla, ESO:s första observatorium.

Visserligen är ESO:s flaggskepp Very Large Array (VLT) beläget på Paranalobservatoriet, men på La Silla finns två av världens mest produktiva teleskop i 4-metersklassen. Observationerna vid La Silla ligger till grund för omkring 200 vetenskapliga artiklar per år.

Det näst största teleskopet på La Silla, New Technology Telescope (NTT) med 3,58-meters spegel, var det första i världen med en datorkontrollerad primärspegel. Denna nya teknik, aktiv optik, utvecklades vid ESO och används nu vid de flesta stora teleskopen runtom i världen. Med denna tekniska utveckling banade NTT vägen för VLT.

Uppgraderas kontinuerligt

Båda dessa teleskop uppgraderas kontinuerligt för att kunna mäta sig med konkurrenterna för att säkerställa La Silla-observatoriet plats vid den astronomiska forskningsfronten.

La Silla åtnjuter i det närmaste perfekta astronomiska observationsförhållanden men drabbas till och från av seismisk aktivitet. Än så länge har dessa jordbävningarna inte orsakat några allvarligare skador, trots att observatoriet har befunnit sig nära deras epicentra vid flera tillfällen. På senare tid har ett modernt hot tilltagit – det störande ljuset från den närbelägna panamerikanska motorvägen riskerar att bli en betydande ljusföroreningskälla som kan störa nattmörkret på La Silla.

ESO främjar astronomisk forskning

ESO är Europas främsta mellanstatliga samarbetsorgan för astronomisk forskning och med råge världens mest produktiva astronomiska observatorium. Det har 16 medlemsländer: Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Irland, Italien, Nederländerna, Polen, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Österrike. ESO:s verksamhet rör design, konstruktion och drift av avancerade markbaserade forskningsanläggningar som gör det möjligt för astronomer att göra banbrytande vetenskapliga upptäckter.

ESO spelar dessutom en ledande roll i att främja och organisera samarbeten inom astronomisk forskning. ESO driver tre unika observationsplatser i Chile: La Silla, Paranal och Chajnantor. På Cerro Armazones, nära Paranal, bygger ESO det extremt stora 39-metersteleskopet för synligt och infrarött ljus, ELT. Det kommer att bli ”världens största öga mot himlen”.

Kontakt:

Johan Warell, Astronom och ESON-representant för Sverige, Skurup, Sverige, eson-sweden@eso.org

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera