En hjullastare i Kankberggruvan som fjärrstyrs ovan jord.
Artikel från Högskolan i Gävle

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Självkörande bilar, fjärrstyrda fordon, automatiserade gruvor, avancerade operationer inom vården och allt smartare hem. Alla väntar de på att en ny generation mobilnät –  5G.

5G är namnet på den generation mobilnät som står på tur att ta över efter 4G. Det är på många sätt överlägset sin föregångare, med mellan tio och hundra gånger snabbare dataöverföring och mycket kortare svarstider i kommunikationen.

– 5G innebär högre och säkrare datahastigheter och runt hörnet väntar gruvor och skogsmaskiner styrda på distans och självopererande lager och industrier, säger Mahmoud Alizadeh, vars forskning handlar om den teknologi, med optimerade antenner, förstärkare och mottagare, som är nödvändig för att uppfylla alla de krav som ställs på 5G.

Hans avhandlingsarbete handlar om att hitta lösningar för att få en hög kvalitet på signalen från förstärkarna, att minska felaktigheter samt att förenkla modellerna eftersom det behövs många förstärkare för 5G.

– Förstärkarna är mycket komplicerade och kostsamma och det jag gör nu kan bli mycket användbart i den nya tekniken, säger Mahmoud Alizadeh.

Signalen kan spåra ett tåg i full fart

För att få en stark signal används så kallad beamforming, där man istället för att sända signaler i alla riktningar, riktar en verkligt stark signal som fokuserar på användaren via en tunn koncentrerad stråle som dessutom kräver mycket mindre energi.

– Om användarna till exempel är ombord på ett tåg som färdas snabbt kan beamforming ändå behålla en hög kvalitet på kontakten med användarna på tåget.

Mahmoud säger att det finns många möjligheter med 5G med allt från smarta lösningar för att avlasta vården, till möjligheter att, från distans, styra maskiner i gruv- och skogsindustrin. Med 5G blir det förutom mindre fördröjning också möjligt att förutsäga hur långa svarstiderna blir vilket är viktigt till exempel vi självkörande och fjärrstyrda fordon.

– Bilarna kommer att kunna samarbeta med varandra i realtid i trafiken. De kan ge oss en säkrare trafik, där transporter kan ske mycket mer effektivt än idag, säger Mahmoud Alizadeh.

Avhandlingen:
Characterisation, Modelling and Digital Pre-Distortion Techniques for RF Transmitters in Wireless Systems

Kontakt:
Mahmoud Alizadeh, Högskolan i Gävle, Mahmoud.Alizadeh@hig.se

Fotnot:
Läs mer om 5G satsningar på svenska universitet i Curie.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera