Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Forskare vid Göteborgs universitet har upptäckt ett nytt protein som verkar ha stor betydelse för möjligheten att reparera DNA. Det nyupptäckta proteinet heter MEIBL2, och hjälper ett centralt protein (BRCA2) att reparera DNA i könsceller.

– Att misslyckas med att reparera DNA-strängar kan hos människor i förlängningen leda till infertilitet, andra sjukdomar, tillstånd som Downs syndrom, och till och med cancer, säger Hiroki Shibuya, forskare inom kemi och molekylärbiologi vid Göteborgs universitet.

I könsceller förekommer dubbelsträngbrytningar i DNA naturligt. Dessa är nödvändiga för att skapa genetisk variation mellan individer.

– Dubbelsträngarna repareras av BRCA2-proteinet och det nyligen upptäckta partnerproteinet MEIBL2, säger Hiroki Shibuya.

Han och hans kollegor har funnit att MEIBL2-proteinet spelar en oumbärlig roll för att reparera DNA.

– Utan sitt partnerprotein MEIBL2 misslyckas BRCA2-proteinet att reparera DNA-dubbelsträngsbrott. Som ett resultat av detta dör könscellerna, vilket leder till infertilitet och eventuellt andra sjukdomar.

Ger insikt i flera sjukdomar

– Vår upptäckt ger insikter i flera viktiga sjukdomar, som till exempel Downs syndrom och azoospermi, en sjukdom då sädesvätskan saknar spermier.

Information i den offentliga cancerdatabasen Cancer Cell Line Encyclopedia (CCLE) pekar, enligt forskarna, på att MEIBL2-proteinet också spelar en roll i bröst- och äggstockscancerceller.

Studier av det nyligen upptäckta MEIBL2-proteinet i dessa celler kan i framtiden eventuellt avslöja underliggande molekylära mekanismer vid utvecklingen av bröst- och äggstockscancer, anser Hiroki Shibuya.

Artikel:
A meiosis-specific BRCA2 binding protein recruits recombinases to DNA double-strand breaks to ensure homologous recombination. Nature Communications.

Kontakt:
Hiroki Shibuya, biträdande universitetslektor vid institutionen för kemi och molekylärbiologi, Göteborgs universitet, hiroki.shibuya@gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera