Bild på måltavla i skidskytte
Artikel från Mittuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Minst 95 procent träffar – eller 19 av 20 skott på en distanstävling. Så måste träffbilden se ut för att en skidskytt ska kunna ta medalj i stora mästerskap. Och kvinnor är mer träffsäkra i det liggande skyttet.

För första gången någonsin har en forskare studerat vilken effektivitet en skidskytt måste uppnå för att kunna vinna en världscup (VC) eller ett världsmästerskap (VM) i skidskytte. Med drygt 40 dagar kvar till skidskytte-VM i Östersund presenteras en studie från Mittuniversitetet som också visar vilken miss som är den mest förödande.

– Bakgrunden till studien är att jag helt enkelt ville veta vad som krävs för att vinna. Vi matas med mängder av statistik och en massa gissningar under tävlingarna, men jag ville ha fakta, säger Glenn Björklund, forskare på Sports Tech Research Centre på Mittuniversitetet, som genomfört studien.

Små marginaler till pallplats

Glenn Björklund har studerat skjutresultat från 106 tävlingar under säsongerna 2015/2016 och 2016/2017. Han har hämtat sitt underlag från IBUs officiella statistik och kunnat konstatera att den aktive bör träffa i snitt 95 procent av sina skott för att slåss om segern, vilket till exempel innebär att 19 av 20 skott i en distanstävling eller en jaktstart ska träffa.

– I sprint är läget än sämre då man i princip inte får missa ett enda skott för att vara högst på segerpallen i en världscuptävling eller ett VM. De gånger någon lyckas vinna trots en miss tillhör verkligen undantagen, vilket innebär att man kan slå fast att ett missat skott innebär minimal chans till seger, säger Glenn Björklund.

Tredje skottet avgörande

Statistiken visar också att det är det tredje missade skottet som får störst konsekvenser för den som vill vara med i segerdiskussionen på längre distanser. Vinstchansen faller till endast runt 3–4 procent för den åkare som skjuter sin tredje miss.

– Jag minns en tävling där jag såg Martin Fourcade missa sitt tredje och sitt fjärde skott och jag sade till personen bredvid mig att nu kan han omöjligt vinna. Statistiken visar att det går att nå topp 3 med fyra missar, men sannolikheten för att vinna är i princip obefintlig enligt mina studier och det visade sig stämma även den här gången. Martin Fourcade blev till slut trea, säger Glenn Björklund.

Kvinnor mer träffsäkra

Resultaten visar också en intressant skillnad i skyttet mellan män och kvinnor.

– De kvinnliga skidskyttarna verkar exempelvis vara säkrare än de manliga skidskyttarna i liggande skytte. När jag skärskådade säsongen 2015/2016 såg jag att männen var betydligt mindre effektiva i sitt skytte och det var just det liggande skyttet som brast. Statistiken visar också att de repade mod och förbättrade sina resultat till nästkommande säsong, säger Glenn Björklund.

Studien:

Shooting efficiency for winners of World Cup and World Championship races in men’s and women’s biathlon: where is the cut-off?, International Journal of Performance Analysis in Sport, vol. 18: 4, ss. 545-553.

Kontakt:

Glenn Björklund, forskare, Sports Tech Research Centre, Mittuniversitetet, 070-337 01 60

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera