Tema

Mobiltelefonorkestrar kan bli framtidens melodi

Nyligen framfördes ett specialkomponerat verk för kammarorkester och mobiltelefonorkester i Riga. Det är forskare vid Umeå universitet som undersöker vad mobiltelefoner kan tillföra konstmusiken.
– Mobiltelefonkonceptet har stor potential, menar Anders Lind konstnärlig lektor som komponerat verket.

Det specialkomponerade verket har fått titeln Uphonia och uruppfördes av Sinfonietta Riga i samspel med ett 30-tal skolungdomar i årskurs 9 som användde sina mobiltelefoner och en speciellt framtagen webbapplikation som musikinstrument.

Webbapplikationen som användes av skolungdomarna i mobiltelefonorkestern är under utveckling och ingår som en del av Anders Linds konstnärliga forskning. Syftet är att undersöka mobiltelefonorkesterkonceptet som en ny framförande praxis av nutida konstmusik och vad detta kan tillföra från ett konstnärligt perspektiv.

– Mobiltelefonkonceptet jag arbetar med har stora potential, i synnerhet som ett nytt sätt att framföra flerstämmig elektronisk musik både för sig själv och i samklang med traditionella akustiska instrument. Lägger vi sedan till att människor med ringa musikaliska förkunskaper möjliggörs att medverka vid ett framförande, så vill jag påstå att konceptet redan nu är världsunikt i sitt slag, säger Anders Lind.

Intuitivt musikinstrument via mobilen
– Nyckeln är kombinationen av ett intuitivt musikinstrument utvecklat för mobiltelefonen som interface och animerad musiknotation som ger instruktioner till flera stämmor för vad som ska spelas och kan leda mobiltelefonorkestern likt en dirigent genom ett framförande.

Mobiltelefonorkester-konceptet och hans forskning kommer senare i vår presenteras vid Ircam institute i Paris. I slutet av april kommer tre professionella solister vid Malmö Live konserthus i samspel med mobiltelefonorkester bestående av ungefär ett hundra skolungdomar hålla en konsert.

Kontakt:
Anders Lind, anders.lind@umu.se

Mobiltelefonorkestrar kan bli framtidens melodi

 lästid ~ 1 min