Artikel från Stockholms universitet

I januari 2019 förändras lagstiftningen för den svenska spelmarknaden vilket ger utlandsbaserade företag möjlighet ansöka om licens för att erbjuda onlinespel om pengar i Sverige. Samtidigt stärks även företagens ansvar för att förhindra överdrivet spelande hos sina kunder. Trots att det inte är lagligt erbjuder redan ett flertal utlandsbaserade företag onlinespel om pengar åt svenska kunder.

Forskarna har intervjuat både utlandsbaserade företag och företag baserade i Sverige och undersökt hur de ser på ansvarsfullt spelande, spelproblem och hur förberedda de är på de nya reglerna. Resultaten visar att företag utan licens har en längre historik av att följa kunders spelmönster än företag baserade i Sverige. En del bolag har också börjat arbeta mer proaktivt och kontaktar kunder som uppvisar ett problematiskt spelmönster, men det finns paradoxer gällande bolagens ansvarstagande.

– Överlag har alla bolagen samma syn på vad problemspelande och ansvarsfullt spelande innebär. De ser en förlust av kontroll över spelandet som ett tecken på spelproblem. Samtidigt bygger de åtgärder företagen erbjuder på aktiva val hos problemspelaren, säger David Forsström, forskare i folkhälsovetenskap och en av författarna i studien.

– Inget av bolagen diskuterar om det är möjligt att göra detta aktiva val om man väl har förlorat kontrollen över sitt spelande, fortsätter han.

En fråga som kvarstår inför omregleringen är om det räcker att enbart informera spelare om åtgärder för att minska spelande eller om det behövs mer omfattande reglering för att förhindra problemspelande.

Artikeln:

Responsible gambling in practice: A case study of views and practices of Swedish oriented gambling companies

Kontakt:

David Forsström, Tfn: 0708-11 23 19, E-post: david.forsstrom@su.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera