Tema

Starkare glaskeramer – som matchar tänderna bättre

Forskare i Uppsala har tagit fram glaskeramer, tre gånger starkare än de tandläkarna använder idag – och med halvgenomskinlig färg.
– Det här innebär att man kan anpassa tandens färg till att likna patientens övriga tänder, säger Wei Xia, forskare inom materialvetenskap vid Uppsala universitet.

Keramer är oorganiska och icke-metalliska material som utgör huvudgruppen av material. Exempel på keramer är cement, betong, tegel, kakel, glas och glasyr.

De starkare keramerna som forskarna vid Ångströmslaboratoriet vid Uppsala universitet nu tagit fram är halvgenomskinliga i stället föra vita. Färgen kanske inte tycks spela någon roll i sammanhanget men kombinationen av just färgen och hållbarheten har visat sig vara särskilt lyckad kombination när det kommer till material som tandläkare använder för att laga våra tänder.

Lättare matcha med den naturliga färgen

– Våra tänder är hårda och starka och har en fin färg och de behöver starka material för att behandlas. Dilemmat inom dagens tandvård är att starka material är vita till färgen (en vit färg som inte ser naturlig ut) och de material som är halvgenomskinliga är inte lika starka, förklarar forskaren Wei Xia som tillsammans Håkan Engqvist och Le Fu leder forskargruppen.

– Våra keramer är tre gånger starkare än dagens och dessutom halvgenomskinliga till färgen. Det här innebär att man kan anpassa tandens färg till att likna patientens övriga tänder och resultatet blir att det ser naturligt ut. Materialet är tänkt att användas vid lagningar, till tänder som har gått sönder, bryggor och kronor.

Förhoppningen är också att det nya materialet ska ge patienterna en bättre munhälsa och på lång sikt göra vården billigare då patienten inte behöver besöka sin tandläkare lika ofta.

Studien:

Ultrastrong Translucent Glass Ceramic with Nanocrystalline, Biomimetic Structure, Nano Lett. 2018, 18, 11, 7146-7154

Kontakt:

Wei Xia, docent vid institutionen för teknikvetenskaper, Uppsala universitet, Wei.Xia@angstrom.uu.se

Starkare glaskeramer – som matchar tänderna bättre

 lästid ~ 1 min