Bild: hugodelivery.com
Artikel från Högskolan i Borås

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Är du en av alla de som klickar hem flera storlekar när du köper kläder på nätet? Det blir många returer. Nu utvecklar forskare en självkörande bil som ska ta hand om returen åt dig. En självkörande bil kan också minska trösklarna för handel med begagnade kläder.

I dag står den sista milen för nästan 25 procent av alla koldioxidutsläpp i den textila värdekedjan. Det nya forskningsprojektet HUGO är ett sätt att ta sig an det som i logistikvärlden kallas för ”sista-milen-problemet”. Syftet är att göra det lätt för vem som helst att återanvända kläder istället för att köpa nya.

– Det handlar om att minska korta bilresor hit och dit i bytesprocesser som bara tar tid, skapar stress och generar avgaser. Syftet med vårt projekt är minska det här, rejält, säger Jonas Larsson, universitetslektor i textilt management och projektledare, vid Högskolan i Borås.

Tanken är att kombinera en självkörande bil med begagnade kläder för att minska trösklar.

Precis som att ta med tre storlekar till provrummet klickar många hem flera storlekar när de köper kläder på nätet. Det blir många returer. I forskningsprojektet HUGO ska forskare därför utveckla en liten självkörande bil som tar hand om returen åt dig – hämtar paketet, kör till postkontoret och postar det. Den ska också underlätta delning av kläder peer to peer och till exempel uthyrning av kläder.

– Först drar arbetet igång med planering, informationsinhämtning, juridiska förutsättning och analyser av mjukvaror. Men redan om ett år ungefär kommer vi kunna genomföra tester med mjukvara, i en färdig prototyp, i en riktig miljö och med en riktig affärspartner i modebranschen.

Fotnot:

Projektet är ett samarbete mellan företaget HUGO delivery, Textilhögskolan, Sport lala, Ericsson och Something Borrowed men koordineras av Textilhögskolan och finansierat av Vinnova. HUGO startar nu november 2018 och beräknas pågå fram till april 2020.

Kontakt:

Jonas Larsson, universitetslektor i textilt management och projektledare, Högskolan i Borås, jonas.larsson@hb.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera