Artikel från Högskolan i Skövde

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Industrierna kan bli mer lönsamma med systematiskt underhållsarbete. Genom att tidigt uppmärksamma småfel kan antalet stora, kostsamma avbrott bli färre.

Oförutsedda störningar och avbrott i industriell produktion är kostsamma – men ses ofta som en oundviklig del av vardagen.

– Underhållsarbete ska vara som riktigt bra domare; det ska inte märkas. Idag tenderar dock många industrier att ta itu med problem först när de blir akuta och maskinen står still. Och det är kostsamt. Medarbetarna får vänta och i slutändan kan leveranser bli försenade och leverantörer och konsumenter drabbas. Men med hjälp av den modell jag utvecklat hoppas jag bidra till att skapa verktyg som gör det lättare att arbeta proaktivt med underhållsarbete redan innan stora problem uppstår, säger Gary Linnéusson, adjunkt i produktion och automatisering, vid Högskolan i Skövde.

Utmanar kortsiktigt tänkande
Att se effekterna av ett förbyggande, långsiktigt underhållsarbete är inte helt lätt. Men det kan Linnéussons modell, som hans avhandling handlar om, bistå med.

– Framgången får ses över tid. Att pressa produktionen på kort sikt kan vara framgångsrikt ett tag. Men hur ser det ut efter fler år? Har underhållsarbetet blivit lidande kan det sannolikt ha lett till fler oförutsedda stopp som sinkat produktionens hastighet. Min forskning handlar därför, i korthet, om att utmana ekonomiskt kortsiktigt tänkande.

– Jag hoppas att min metod pekar ut riktningen för framtida forskning om hur vi kan utveckla underhållsarbete ytterligare. För det är ett område som behövs. Här finns det resurser, och därmed, pengar att spara för många industrier.

Kontakt:
Gary Linnéusson, adjunkt i produktion och automatisering, Högskolan i Skövde, gary.linneusson@his.se, 0500-44 85 53

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera