Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Kärlek och lycka är begrepp som hänger tätt samman. Glöm det – det är kärlek och depression som gäller.
– Den depressiva kärleken har blivit ett ideal, menar Emma Engdahl, docent i sociolog vid Göteborgs universitet.

Emma Engdahl, sociolog vid Göteborgs universitet har forskat om hur våra nära relationer kan orsaka depression.

– Det slog mig att kärlek och depression ofta uppträder tillsammans i konsten, vetenskapen och det vardagliga samtalet. Och ställde mig frågan vad det beror på och ville utforska sambandet mellan kärlek och depression. Jag kom fram till att den depressiva kärleken ofta framställs som ett ideal i de berättelser och bilder som omger oss i dagens samhälle.

Lady Di och hennes prins
Emma Engdahl ser berättelsen om Lady Diana och pris Charles som ett ikoniskt exempel på den depressiva kärleken. Lady Diana blev världskänd i och med bröllopet, men blev folkets prinsessa först när hon gick ut öppet i massmedia och berättade om sina ätstörningar och sin depression. Något som var en konsekvens av den press hon upplevde i sitt äktenskap.

– Det är beklagligt. Däremot är det inte speciellt förvånande när man inser att den depressivt älskande människan är både anställningsbar och framgångsrik på relationsmarknaden. Att företag tjänar pengar på emotionellt komplexa personer och hur det är just sådana personer vi vill ha intima relationer med.

Med sin empiriska bas använder Engdahl olika sociologiska, psykoanalytiska och filosofiska teorier om kärlek, depression och emotioner för att förstå varför depressiv kärlek är ett verkligt problem i dagens samhälle. Här möter vi tänkare som Simmel, Alberoni, Barthes, Hochschild, Illouz, Bauman, Hegel med flera.

Känslor till salu
– I ett samhälle där vi säljer våra emotioner behöver vi fritt utlopp och full förståelse för det vi egentligen känner, oavsett vad för typ av känslor det rör sig om. Därför blir de emotionellt komplexa människorna attraktiva även på relationsmarknaden. Samtidigt möts vi allt oftare ansikte-mot-skärm istället för ansikte-mot-ansikte, så vi får ytterligare problem, inte minst på det intima planet.

Forskare och författare om depressiv kärlek

Emma Engdahls bok Depressiv kärlek – en social patologi gavs ut på svenska 2016, och släpps nu på engelska: Depressive Love – A Social Pathology.
Emma Engdahl är docent i sociologi vid samhällsvetenskapliga institutionen på Göteborgs universitet och har tidigare gett ut böckerna A theory of the emotional self och Konsten att vara sig själv.


Kontakt:
Emma Engdahl emma.engdahl@gu.se, tel: 031–786 3764

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera