Svenska gymnastikförbundet är det idrottsförbund som växer mest i Sverige. Här har antalet träningstillfällen för barn- och ungdomar ökat med 55 procent sedan 2010. Det visar en undersökning från Centrum för idrottsforskning.

Andra sporter som vuxit mycket under perioden är konståkning, taekwondo och karate, vilka alla ökat sina träningstillfällen med 20 till 30 procent.

– Gymnastiken och kampsporterna har varit duktiga på att locka unga kvinnor. Dessutom har parkour vuxit mycket och denna sport ligger idag inom gymnastikförbundet, säger Johan Faskunger, analytiker vid Centrum för idrottsforskning.

Undersökningar som denna finns nu att ta del av på den nya sajten Idrottsstatistik.se. Sajten redovisar aktuell och övergripande statistik kring olika idrottsrelaterade frågor för den som vill kunna följa utvecklingen och trenderna inom området.

– Sajten vänder sig till personer verksamma inom idrotten, men även till politiker och beslutsfattare, journalister, forskare och studenter. Den ger pålitlig information och en korrekt bild av utvecklingen inom idrottsrörelsen i Sverige, säger Johan Faskunger, analytiker vid Centrum för idrottsforskning.

På Idrottsstatistik.se finns bland annat siffror som visar hur statens stöd till idrotten fördelas, vilka aktörer som har störst makt och inflytande inom Idrottssverige, samt hur långt jämställdhetsarbetet kommit inom idrotten.

– Tanken med Idrottsstatistik.se är att ge snabb och enkel tillgång till relevant data som presenteras på ett överskådligt sätt, säger Christine Dartsch, föreståndare vid Centrum för idrottsforskning.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera