Artikel från Högskolan i Gävle

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

14 november 2017

Basindustrins maskiner kommunicerar i Internet of Things

Tidigare har man haft underhåll på fabriker på fasta tider- stoppveckor- eller när någonting har gått sönder. Nu kommer maskinerna själva att säga till när underhåll behövs, eller om något håller på att gå sönder, redan innan det sker.

Nu ska forskarna genom att studera maskinerna hela tiden, mäta de ut- och indata som finns runt omkring dem, skapa en virtuell modell av maskinen, som man sedan kan studera och jämföra online med den riktiga maskinen. Detta för att ta fram modeller för smart underhåll.

– De grundvärden vi får hjälper oss upptäcka om den riktiga maskinen inte uppför sig som den borde göra, innan någon annan upptäcker det, säger Niclas Björsell, docent i elektronik vid Högskolan i Gävle.

Det handlar om hållbarhet
All information samlas sedan i en bank som kommer att innehålla information om hur maskinen uppför sig när den t ex börjar gå sönder.

– Vi får ett beslutsstöd, ett verktyg, som säger oss att det nu troligen är dags att byta en viss komponent, fortsätter Niclas Björsell.

Det handlar om ekonomisk hållbarhet- att man inte behöver göra underhåll när det inte behövs och uppmärksammas på att göra underhåll innan något går sönder.

– På detta sätt kastar vi inte bort något, vi kan behålla maskinen längre och behöver inte utnyttja de resurser som skulle krävas för en ny maskin.

Som att digitalisera en gammal Amazon
Alla företag samlar nu upp en stor mängd med mätdata, men ingen vet idag vad vi ska använda all denna data till.

– Men nu ska vi använda datan här, därför att det är viktigt för företagen vi har med oss.

Sagt av SSAB när de besökte Högskolan i Gävle: ”Den här nya tekniken går ju bra i nya produktioner. Alla goda exempel som finns gäller nybyggnationer, t ex en helt ny gruva i Garpenberg. Men hur digitaliserar man en gammal Amazon.?”

– Precis det gör vi nu, vi går in i en befintlig industrianläggning och så digitaliserar vi den. Det vi håller på med just nu, att maskinerna pratar med varandra, Industri 4.0, avslutar Niclas Björsell.

Kontakt:
Niclas Björsell, docent i elektronik och forskare vid Högskolan i Gävle, niclas.bjorsell@hig.se076-855 57 88

I forskningsprojektet som är finansierat av Vinnova, ska forskarna vid Högskolan i Gävle, under ledning av Niclas Björsell, tillsammans med SSAB i Borlänge och Svenska Fönster i Edsbyn, ta fram modeller för smart underhåll.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera